Na što obratiti pažnju i na temelju kojih parametara odabrati zeleni čaj koji će vam se svidjeti, a uz to koristiti vašem zdravlju?

Doći u trgovinu s čajem i na pitanje što želite odgovoriti da želite kupiti zeleni čaj je potpuno isto kao kada u trgovini automobila izjavite da biste željeli kupiti auto. Sigurno će vam postaviti pitanje KOJI!

Nije ni sa zelenim čajem ništa jednostavno. U fizičkoj trgovini vodi će vas izborom obučen osoblje, no prilikom online kupovine u e-trgovini trebate znati na što se fokusirati pri odabiru.

Ne želimo vas školovati o pojedinim sortama, to je sasvim druga razina. Hajde da sada objasnimo najjednostavnije osnove odabira kvalitetnog zelenog čaja.

MORA BITI ZELEN

Ako je zeleni, onda je stvarno zeleni! Ova vrsta čaja ne prolazi kroz proces fermentacije kao što je, na primjer, crni čaj, što znači da osušeni listovi zelenog čaja zaista trebaju biti zeleni.

Vrijedi da ako prelijete kvalitetni zeleni čaj, nastaje svijetlo zelenkasta tekućina maslinaste boje. A preliveni listovi povratit će svoju izrazito zelenu boju. U slučaju čaja loše kvalitete, listovi će nakon prelijevanja biti smeđi ili čak crni.

ZANIMAJTE SE O NJEGOVOM PODRIJEĐU

Prodavač kvalitetnog čaja trebao bi vam jamčiti podrijetlo svog proizvoda. Trebali biste imati informacije o zemlji podrijetla, kao i činjenicu je li čaj uzgajan prema načelima ekološkog uzgoja. Obično ćete naići na formulaciju „organically grown tea“. Vjerujte, nije potpuno besmisleno znati odakle vaš čaj potječe i pod kojim uvjetima je uzgojen.

VIŠE VOLITE SIFONI I OČITO CJELO LISTE

Ako se zaista želite počastiti, a uz to iz napitka dobiti sve dostupne korisne tvari za zdravlje, dajte prednost čaju od osušenih cijelih listova. Tada se možete veseliti pravom okusu, očaravajućem mirisu i optimalnom sadržaju svih vrijednih hranjivih tvari.

U jeftinom čaju u vrećicama nemojte tražiti kvalitetu, čajni listovi su ovdje zdrobljeni, često se vrećice pune u biti samo „čajnim prahom“ – dakle otpadom nastalim pri proizvodnji najkvalitetnijih čajeva.

Nemojte se zavarati činjenicom da će i tako pripremljeni čaj imati iznenađujuće zasićenu boju. U svakom slučaju, nedostajat će mu tipičan miris i okus, jer ne sadrži dovoljno esencijalnih ulja odgovornih za te karakteristike.

Sigurno se mogu kupiti i kvalitetni čajevi u vrećicama, iako kvalitete prvoklasnog sifoniranog čaja sigurno nikada neće dosegnuti.

U RAZMJENI MOGUĆNOSTI KONTROLIRAJTE SVJEŽINU

Vrijedi pravilo da čaj treba konzumirati unutar 12 mjeseci od obrade. No, treba napomenuti da nije lako doći do roka obrade čajnih listova. Na pakiranju ćete pročitati kada je čaj pakiran, a ne kada ga je obradio uzgajivač. A čajni listovi često prijeđu dugačak put + nekoliko puta promijene vlasnika prije nego što dospiju na police trgovina ili u ponudu e-trgovina.

ŠTO ZELENI ČAJ SADRŽI

Sada kada znate na što se fokusirati pri odabiru zelenog čaja, možemo reći što takav kvalitetni čaj sadrži…

POLIFENOLI

Prirodne tvari kojima duguju svoj tipični okus. Vrijedi da što više polifenola određena vrsta čaja sadrži, to više gorčine i karakterističnog kiselog okusa osjetite prilikom konzumacije.

KATEHINI I DRUGI ANTIOKSIDANTI

U ovu skupinu često spada EGCG (epigalokatechin galat), vrlo učinkovit antioksidans koji nas štiti od negativnih učinaka slobodnih radikala. Dakle, radi se o tvarima s dokazanim koristima za naše zdravlje.

ENZIMI

Enzimi u zelenom čaju ne utječu na okus konačnog napitka. U svakom slučaju, upravo oni odgovorni su za promjenu boje uštegnutog čajnog lista. Njihovim djelovanjem se zasićena zelena boja mijenja u smeđu.

AMINOKISELINE

Možda se čini iznenađujućim, ali zeleni čaj zaista sadrži aminokiseline. Najveće zastupljenosti ovdje ima theanin, koji nije u biljnom carstvu uopće raširen. Osim u čaju, nalazi se u listovima stabla Ilex Guayusa i dalje u jednoj vrsti gljive. U svakom slučaju, upravo theanin stoji iza pozitivnih učinaka zelenog čaja na našu psihiku. Izaziva osjećaj opuštenosti i smanjuje stres.

LOTNE SPOJEVI

O njima se u kontekstu čaja previše ne govori. Međutim, radi se o tvarima koje značajno utječu na aromu napitka. Ovisno o vrsti lotne tvari sadržane u određenoj vrsti zelenog čaja, možete se veseliti biljnim ili drvenastim mirisima, cvjetnoj aromi itd.

KOFEIN

Neizostavan je dio zelenog čaja, iako to mnogi potrošači ne shvaćaju. Naravno, ovisi o vrsti čaja. Neke sorte sadrže manje kofeina (na primjer Kukicha), dok druge (Gyokura ili matcha) pak nude veće količine ovog stimulansa. Inače vrijedi da što je čajni list mladiji prilikom uštegnutja, to više kofeina sadrži. To ima svoje opravdanje, jer kofein u mladim izbojcima štiti biljku od insekata. Stariji, čvršći listovi takvu zaštitu više ne trebaju.

KAKO SE SASTAV MIJENJA NAKON PRELIVANJA VRUĆOM VODOM

Namakanje u hladnijoj (ili hladnoj) vodi predstavlja način kako smanjiti sadržaj kofeina u konačnom napitku. Pri višim temperaturama oslobađa se više kofeina u vodu. I katehini odgovorni za gorki okus ponašaju se isto. Dakle, manje gorki zeleni čaj s nižom dozom kofeina zahtijeva namakanje u hladnijoj vodi i obrnuto.

 

Definitivno se isplati nešto znati o zelenom čaju, jer tada imate jasnoću u kojem odabrati i kako ga pripremiti.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu sjemenski pržene kave i pribora za alternativne načine pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobista i glazbe.