>> Kupite bezkofeinsku kavu u našem e-trgovini, nudimo 100% arabiku iz Kolumbije Zrnasta bezkofeinska kava od 179Kn / 250g <<

Kako se proizvodi bezkofeinska kava

Trenutno postoje dvije osnovne metode proizvodnje bezkofeinske kave koje uklanjaju kofein iz zrna kave, pri čemu obje uklanjaju do 97% kofeina. Dakle, ako pripremite šalicu bezkofeinske zrnaste kave (250ml), sadržavat će od 2-12 mg kofeina. Šalica klasične kave sadrži oko 100 mg kofeina ili više.

  1. Prva metoda je uklanjanje kofeina pomoću organskih otapala. Zeleno zrno kave se pari vodnom parom kako bi se djelomično otvorilo, što omogućuje prodiranje otapala koje se veže za kofein. Zatim se zrno odvaja od otapala s vezanim kofeinom. Zrno se ponovno paruje nekoliko puta dok se ne uklone posljednji ostaci otapala.

    Ova metoda proizvodnje bezkofeinske kave ima prema mnogima prednost u tome što ne utječe značajno na okus. Nedostatak može biti rizik od prisutnosti kemikalija.

  2. Druga i skuplja metoda za bezkofeinsku kavu je švicarski vodeni proces. Umjesto organskih otapala, koristi se prvenstveno topla voda i vodena para. U njima se zrna kave natapaju i ispiru kako bi se otvorila i ekstrahirala kofein. Nažalost, to također dovodi do djelomičnog uklanjanja aromatičnih tvari. Kofein se iz vode uklanja pomoću aktivnog ugljičnog filtera. Zrna se potom suše. Voda koja sadrži kofein i aromatične tvari isparava se nakon uklanjanja kofeina i reducirana je na koncentrat koji se zatim raspršuje po zrnu kako bi se vratile izgubljene tvari, osim kofeina.

    Prednost ove metode pripreme bezkofeinske kave je izostanak otapala. Nedostatak može biti utjecaj na konačni okus zbog uklanjanja dijela aromatičnih tvari tijekom dekofeinizacije.

Zašto se odreći kofeina?

Razloga može biti nekoliko:

  • potrebno je ograničiti unos kofeina jer ste već premašili preporučenu dnevnu dozu od 400 mg;
  • želite uživati u kavi i kasno navečer, a ne želite ometati kvalitetu sna stimulativnim učincima;
  • imate visok krvni tlak i liječnik vam je preporučio ograničiti konzumaciju klasične kave;
  • uzimate lijekove čija učinkovitost može biti negativno pogođena kofeinom;
  • trudni ste ili dojite;
  • imate problema sa spavanjem i skloni ste anksioznim stanjima koja bi se mogla pogoršati većim dozama kofeina;
  • spadate u dobnu skupinu (djeca, tinejdžeri) za koju se unos kofeina ne preporučuje ili se značajno ograničava.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenjak, kava aparat, french press, moka kuhalicu, dripper, džezvu i više.

Uklanja li se s kofeinom i važne hranjive tvari?

Moguće je da ste već čuli mišljenje da je kava danas najbogatiji izvor antioksidansa u prehrani prosječnog čovjeka. Stoga se automatski postavlja pitanje, hoće li bezkofeinska kava zadržati ove vrijedne tvari. Srećom, da. Prema studijama, bezkofeinska kava sadrži potpuno usporedive doze antioksidansa.

Osim antioksidansa, šalica bezkofeinske kave nudi i magnezij, kalij ili vitamin B3. U slučaju kalija to je gotovo 5% preporučene dnevne doze. To možda nije puno, ali ako popijete dvije do tri kave dnevno, već dolazite do zanimljivih brojeva. Što znači da i bezkofeinska kava ima svoje….

Koristi za naše zdravlje

Čisto za razjašnjenje, bilo bi zavaravajuće misliti da vam konzumacija kave (bilo kofeinske ili bezkofeinske) može pomoći u liječenju ozbiljnih bolesti. Pogledajte na kavu kao na učinkovito i provjereno pomoćno sredstvo. Izvor je tvari s zanimljivim i zaista učinkovitim preventivnim sposobnostima, ali se na nju ne možete osloniti u pogledu eventualne terapije.

Cijeli niz provedenih studija jasno pokazuje da je redovita konzumacija kave povezana s nizom pozitivnih učinaka. Među njima su:

  • smanjenje rizika od razvoja dijabetesa;
  • podrška funkciji jetre – provedena je studija koja pokazuje da konzumacija bezkofeinske kave smanjuje razinu određenih jetrenih enzima i time štiti jetrenu tkivo;
  • bezkofeinska kava ima zaštitni učinak i na moždane stanice, što joj pruža prostor za učinkovitu prevenciju razvoja bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti;
  • iz stručnih izvora jasno proizlazi da je upravo sadržaj klorogenske kiseline, a ne kofeina, ono što možemo povezati sa smanjenjem rizika od razvoja starosne demencije;
  • dok se kod kofeinske kave često navode neugodni nuspojave poput žgaravice ili refluksa, ako su ljudi u okviru provedenih studija prešli na bezkofeinsku kavu, obično su ti neželjeni simptomi nestali.

Bezkofeinska kava za trudnice i osobe s visokim tlakom

Ako spadate među osobe koje zbog zdravstvenih problema, trudnoće ili iz drugih razloga odustaju od klasične kave s kofeinom, za vas je idealan izbor zrnasta bezkofeinska kava. Ona čini oko 10% ukupne svjetske potrošnje kave.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17132260/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10516914/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19028509/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7918922/

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina upravlja e-trgovinom svježe pržene kave i pribora za alternativne pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih majstora i glazbe.