Jedno lungo, molim…

Postoje trenuci i ljudi koji vole polako uživati u svom kavi. I za njih mala espresso jednostavno nije dovoljna.

Štoviše, ako su ozbiljni u vezi s okusom i snagom kave, ne zadovoljava ih ni Americano, tj. dodavanje vruće vode u gotovu espresso. Idealno rješenje za njih je tzv. espresso lungo. Doslovan prijevod „produljeni espresso“.

Sveta (kavena) trojica

Da ljubitelj kave nabroji tri osnovna kavena pića, sigurno bi počeo s espressom i na sljedeće dvije pozicije spomenuo lungo i ristretto. Ako uzmemo espresso kao temelj kavene kulture, onda ristretto će biti manji i slabiji član obitelji, dok je lungo veći i jači.

Priprema kave lungo

Polazi se od tradicionalne pripreme espressa, koristite istu količinu kave, ali dvostruko više vode (50-70 ml) i stoga ćete trebati i više vremena (45-60 sekundi) da uređaj pripremi napitak. Rezultat će biti jača i okusnija kava poslužena u većoj šalici. Računajte na prosječni sadržaj kofeina 70-100 mg. Klasično café lungo se poslužuje bez mlijeka ili vrhnja.

Detalji koji odlučuju

Kada birate kavu pogodnu za espresso lungo, svakako tražite među Arabikom. Robusta nije pogodna za ovu vrstu napitka.

Što se tiče stupnja prženja, potrebno je uzeti u obzir vrijeme pripreme i radije se odlučiti za srednje prženu kavu. Tamna se više koristi za kavena pića čija ekstrakcijska vremena (tj. vrijeme kada vruća voda pod tlakom prolazi kroz mljevenu kavu) ne prelazi 30 sekundi. Ako ipak želite probati tamnu kavu, smanjite temperaturu vode s originalnih cca 92 °C na 88-90 °C.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinski aparat, kavovaru, french press, moka aparat, dripper, džezvu i druge.

Gruba mljevenja preporučujemo postaviti na srednju ili finu.

A jedan savjet na kraju…TRAŽITE VRIJEME ZA KAVU – STVARAJTE GA – dovoljno dugo upravo za ovu izvrsnu espresso lungo.