Jedno lungo, molim…
Postoje trenuci i ljudi koji vole polako uživati u svom kavi. I za njih mala espresso jednostavno nije dovoljna.
Štoviše, ako su ozbiljni u vezi s okusom i snagom kave, ne zadovoljava ih ni Americano, tj. dodavanje vruće vode u gotovu espresso. Idealno rješenje za njih je tzv. espresso lungo. Doslovan prijevod „produljeni espresso“.
Sveta (kavena) trojica
Da ljubitelj kave nabroji tri osnovna kavena pića, sigurno bi počeo s espressom i na sljedeće dvije pozicije spomenuo lungo i ristretto. Ako uzmemo espresso kao temelj kavene kulture, onda ristretto će biti manji i slabiji član obitelji, dok je lungo veći i jači.
Priprema kave lungo
Polazi se od tradicionalne pripreme espressa, koristite istu količinu kave, ali dvostruko više vode (50-70 ml) i stoga ćete trebati i više vremena (45-60 sekundi) da uređaj pripremi napitak. Rezultat će biti jača i okusnija kava poslužena u većoj šalici. Računajte na prosječni sadržaj kofeina 70-100 mg. Klasično café lungo se poslužuje bez mlijeka ili vrhnja.
Detalji koji odlučuju
Kada birate kavu pogodnu za espresso lungo, svakako tražite među Arabikom. Robusta nije pogodna za ovu vrstu napitka.
Što se tiče stupnja prženja, potrebno je uzeti u obzir vrijeme pripreme i radije se odlučiti za srednje prženu kavu. Tamna se više koristi za kavena pića čija ekstrakcijska vremena (tj. vrijeme kada vruća voda pod tlakom prolazi kroz mljevenu kavu) ne prelazi 30 sekundi. Ako ipak želite probati tamnu kavu, smanjite temperaturu vode s originalnih cca 92 °C na 88-90 °C.

Gruba mljevenja preporučujemo postaviti na srednju ili finu.
A jedan savjet na kraju…TRAŽITE VRIJEME ZA KAVU – STVARAJTE GA – dovoljno dugo upravo za ovu izvrsnu espresso lungo.
Trešnja je visokokvalitetna snažna i intenzivna Robusta s blago čokoladnim okusom, većom gorčinom tipičnom za Robustu te s višim udjelom kofeina koji je i do 2x veći od Arabice.
Trešnja je visokokvalitetna snažna i intenzivna Robusta s blago čokoladnim okusom, većom gorčinom tipičnom za Robustu te s višim udjelom kofeina koji je i do 2x veći od Arabice.
Jaka aroma i bogat okus idu ruku pod ruku s višim udjelom kofeina . Kava sadrži ručni odabir nemljevenih zrna (tzv. Culi) kave Arabica, Robusta, Chari i Catimor.
Jaka aroma i bogat okus idu ruku pod ruku s višim udjelom kofeina . Kava sadrži ručni odabir nemljevenih zrna (tzv. Culi) kave Arabica, Robusta, Chari i Catimor.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Indie Cherry, zrnasta kava ROBUSTA
Trung Nguyen CREATIVE 4, mljevena kava
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu
Brazil Santos, arabica zrna kave
Arabica iz cijelog svijeta - 1kg, povoljno...
-
Ostale metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka aparatu
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum pot
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletan priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabasu
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano