Odlučili ste se priuštiti kvalitetnu kavu koja svojim mirisom stvara atmosferu ugode i koju ćete stvarno uživati? Onda možda stojite pred prilično širokom ponudom zrnaste kave i ne znate po čemu birati. Pokušajte to s nama, lijepo korak po korak…

  1. Dobro je znati po čemu se razlikuje zrnasta kava

Na pakiranju kave pronaći ćete niz podataka koje vrijedi razumjeti kako biste mogli odabrati pravu sirovinu za svoj omiljeni napitak. Kavu je moguće razlikovati prije svega na temelju:

  • Sorta kave – odnosno vrste kavovnjaka.

  • Stupnjevi pečenja – stručnjaci za riječ priznaju da ih ima mnogo, mi ćemo se ukratko upoznati s tri osnovna:

  • Light – najsvjetlija kava izložena najslabijem stupnju pečenja, tj. pečena kraće vrijeme, tako da ulja ostaju unutar zrna kave – nisu izložena tako visokoj temperaturi da bi počela ispuštati. Tako pečena kava ima visok stupanj kiselosti, koji s vremenom pečenja opada. Okus ove kave nije imao priliku toliko da se razvije, miris je više voćni.

  • Medium – srednji stupanj pečenja, zrna kave su već bila izložena višim temperaturama duže vrijeme, ali još uvijek nije došlo do oslobađanja skrivenih ulja. Okus je ipak bogatiji, uravnoteženiji, slađi i manje kisel.

  • Dark – sada su zrna kave pečena toliko dugo da su iz njih ispuštena ulja, rezultat su sjajna, tamna zrna (niži stupnjevi pečenja ostavljaju zrna mat boje), izvorni okus kave je potisnut, u prv plan dolazi okus pod utjecajem pečenja. Ova kava je dakle slađa, vrlo bogata u okusu, s niskom kiselinom.

Da biste stekli osnovni pregled, ovako pojednostavljeno izlaganje je dovoljno. Inače, naravno, možete istražiti i pročitati čak dvanaest stupnjeva pečenja kave. Utjecaj na okus i miris je u svakom slučaju jasan i iz prethodnih redaka.

  1. Znate li što vam se sviđa?

Vrijeme je da razmislite koja okusa kave vam najviše odgovara. Prema tome odaberete sortu, eventualno mješavinu sorti i također stupanj pečenja. Općenito vrijedi da ako više volite prirodno slađu kavu s blagom kiselinom, trebali biste posegnuti za Arabikom. Njezini okus mnogi opisuju kao voćni, čak cvjetni, s nijansom orašastih plodova i čokolade. Nasuprot tome, Robustom, Excelsom ili Libericom dominira okus gorčasto-sladkast, zemljaniji.

Za određenu sortu tada još trebate dodati odgovarajući stupanj pečenja kako biste dobili kombinaciju idealnu baš za vas.

  1. Razlike u sadržaju kofeina

Nije samo okus i aroma ono što pojedine sorte kavovnjaka razlikuje. Sadržaj kofeina u kavovim zrnima razlikuje se prema vrsti kave. Najmanje kofeina sadrži Excelsa (oko 1 gram na 100 g kavovih zrna), slijedi Liberica s 1,23 g na 100 g, dalje Arabica – 1,61 g/100 g i na kraju Robusta, kod koje sadržaj kofeina skače čak na 2,26 g u 100 gramama zrna.

  1. Provjeravajte datum pečenja

Na etiketi proizvoda trebali biste dovoljnu pažnju posvetiti i datumu pečenja, ne samo njegovom stupnju. Kavu nije dobro konzumirati neposredno nakon pečenja, ali ni puno dugo nakon toga. Najbolje je pogoditi razdoblje između 4 dana i 1 mjeseca od pečenja. Nakon pečenja iz kave se oslobađa ugljični dioksid. On ne utječe na okus napitka, ali narušava toplinsku obradu zrna, odnosno adekvatnu ekstrakciju mljevene kave.

Proces oslobađanja ove tvari iz pečene kave je brži pri višem stupnju pečenja (preporučujemo čekanje 4-5 dana), dok je kod light pečene kave poželjno izdržati 5-10 dana.

Pravilno skladištena kava čuva svoj okus i aromu, naravno, i dulje od mjesec dana, ali pri neprikladnim temperaturama, izloženoj svjetlu i prisutnosti kisika već gubi svoje kvalitete.

  1. Kava za okus i zdravlje

Najzdravija (tj. s najvišim udjelom korisnih tvari za zdravlje) ponavljano se označava kao Arabica. Međutim, potrebno je naglasiti činjenicu da druge vrste kave nisu toliko testirane. Arabica zadržava visok udio vrijednih tvari čak i nakon pečenja i u tom pogledu se pokazuje kao bolja od Robustae. Međutim, nema tako visok sadržaj kofeina, što je povezano s mogućnošću povećanja razine energije, povećanjem fizičke izdržljivosti itd. Također moramo spomenuti da najviši stupnjevi pečenja mogu uništiti veliku količinu antioksidansa, pa ako kavu uzimate i kao zdravi napitak, trebali biste ovu činjenicu uzeti u obzir prilikom odabira.

Sada ćete se zasigurno osjećati sigurnije ispred police s kavom. U nizu specijaliziranih trgovina možete se također obratiti iskusnom prodavaču. U našem e-shopu pojedini proizvodi su pregledno i jasno označeni, ne nedostaje niti razumljiv opis koji vam zasigurno olakšava izbor.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinar, kava aparat, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i još mnogo toga.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina upravlja e-shopom s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobija i glazbe.

Preporučujemo zrnatu kavu: