Kako utječe ili ne utječe na vaše zdravlje kada pijete kavu na prazan želudac?

Što se tiče vremena konzumacije kave, obično se raspravlja o dvije osnovne stvari, da li si priuštiti omiljeni napitak i u večernjim satima i tako riskirati eventualnu nesanicu, ili je zdravo piti kavu – na primjer, odmah ujutro – na prazan želudac.

Dok u prvom slučaju večernja šalica kave često služi kako bi potrošača održala budnim i njegov mozak „operativnim“, što se tiče kave popijene na prazan želudac, pojavljuju se mišljenja da to možda nije sasvim zdravo.

Kako se ponaša kava kada prvo stigne u želudac?

Obično se možete susresti s upozorenjem da kava popijena na prazan želudac nadražuje sluznicu želuca, što može uzrokovati mučninu, probavne smetnje itd. To naravno može biti istina jer svaka osoba ima drugačiju osjetljivost želuca i ljudima s određenim bolestima probavnog sustava definitivno se ne preporučuje piti kavu na prazan želudac. To se posebno odnosi na sindrom iritabilnog crijeva, ali također spadaju u ovu skupinu osobe koje pate od refluksa, želučanih čireva ili čestog žgaravice.

Strah od pijenja kave na prazan želudac?

Što se tiče zdravih pojedinaca, stručnjaci tvrde da nema razloga za strah i ako nemate problema s pijenjem kave na prazan želudac, slobodno je pijte na taj način. Nekima ovo vrijeme konzumacije zapravo može odgovarati jer prema provedena istraživanja kava stimulira proizvodnju želudačnih kiselina. I sigurno među vama postoje oni kojima šalica kave prije jela zapravo koristi.

Mito o kortizolu kod kave

Nadalje, u vezi s pijenjem kave na prazan želudac, može se susresti s mišljenjem da u takvim slučajevima kava uzrokuje povećanje razine stresnog hormona kortizola. S kronično povišenom razinom ovog spoja povezano je mnogo zdravstvenih problema, od visokog krvnog tlaka, preko bolesti srca do dijabetesa.

Budući da kortizol prirodno djeluje u našem tijelu tako da je njegova razina najviša ujutro nakon buđenja i tijekom dana opada, pojavljuje se mišljenje da ako konzumacija kave na prazan želudac dodatno povećava već visoku razinu, to može biti prilično opasno.

Međutim, prema stručnjacima, važno je shvatiti da kod ljudi koji redovito piju kavu, utjecaj na razinu kortizola je vrlo mali. Mnoge studije čak su zaključile da u takvim slučajevima razina stresnog hormona uopće ne raste. Plus, ne postoji dokaz da bi se eventualni utjecaj kave na kortizol riješio time što ćete piti kavu nakon jela.

Cijela stvar oko kortizola može se nakon proučavanja relevantnih materijala zaključiti sljedećim: ako bi utjecaj kave već doveo do povećanja razine, to bi bila samo privremena stvar, tako da je rizik od razvoja zdravstvenih problema minimalan. Osim toga, vrlo je vjerojatno da eventualni učinak kave na kortizol nije povezan s konzumacijom na prazan želudac.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenje, kava aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i još mnogo toga.

Stoga se ne može tvrditi da je konzumacija kave potpuno bez rizika. Osjetljiviji pojedinci mogu imati niz neugodnih iskustava s pretjeranom nemirom, nervozom, mučninom, glavoboljom ili poremećajima spavanja. Svakako bi trebale konzumaciju kave ograničiti trudnice i dojilje. Ali ako ne pripadate rizičnoj skupini i nemate problema piti šalicu mirisne kave ujutro na prazan želudac, nema razloga zašto biste je trebali odustati.

Česta pitanja o kavi na prazan želudac:

  1. Koje je najbolje vrijeme za piti kavu?
    Ne postoji idealno vrijeme za konzumaciju kave, svaka osoba ima različite preferencije. Mnogi ljudi noću piju kavu kako bi se probudili i pokrenuli svoj dan.
  2. Je li konzumacija kave na prazan želudac loša za zdravlje?
    Ako imate problema sa želucem, konzumacija kave na prazan želudac može biti neodgovarajuća. Inače, nema zdravstvenih rizika povezanih s konzumacijom kave na prazan želudac.
  3. Može li kava pomoći u mršavljenju?
    Kava može pomoći stimulirati metabolizam i smanjiti apetit, što može dovesti do blagog mršavljenja. Međutim, važno je imati na umu da previše kave može izazvati neželjene učinke i da kava ne bi trebala biti korištena kao zamjena za zdravu prehranu i vježbanje.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja vodi 15 godina e-trgovinu svježe pečene kave i pribora za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih popravaka i glazbe.

Izvori:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20070100/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675917/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2257922/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791892/