Cortado je elegantni kavni napitak koji savršeno spaja intenzitet espressa i nježnost mlijeka. Ako volite jaku kavu, ali istovremeno kremastu, Cortado je idealan izbor. Pogledajmo kako pripremiti ovaj ukusni napitak kod kuće. Kako pripremiti savršen Cortado?

Što je Cortado?

Cortado dolazi iz Španjolske, točnije iz Baskije. Riječ "cortado" znači "rezano" – u ovom slučaju, odnosi se na rezanje intenziteta espressa s toplim mlijekom, što smanjuje njegovu kiselost i gorčinu. Rezultat je harmoničan napitak s blagim okusom i kremastom teksturom.

Što ćete trebati?

  • Espresso aparat (ili alternativno moka aparat)

  • Visokokvalitetnu kavu – idealno svježe mljevenu

  • Cjelovito mlijeko (za najbolju kremoznost)

  • Male čaše (tradicionalno oko 120 ml)

Korak po korak: Kako pripremiti Cortado?

1. Pripremite espresso

Prvo pripremite jedan shot espressa (oko 30 ml). Važno je koristiti svježe mljevenu kavu kako bi okus bio što bogatiji. Espresso bi trebao imati lijepu cremu i punu aromu.

2. Zagrijte mlijeko

Zagrijte mlijeko na temperaturu oko 55–65 °C. Ne smije proključati! Ako imate paru, napravite finu mikropenu – gušću nego za cappuccino, ali manje pjenastu.

3. Pomiješajte espresso s mlijekom

U pripremljenu čašu prvo ulijte espresso, a zatim dodajte istu količinu toplog mlijeka. Omjer kave i mlijeka je približno 1:1. Ovaj omjer omogućava da se okusi kave ističu, a da mlijeko ne prevlada.

4. Serviranje

Cortado se tradicionalno poslužuje u staklenoj čaši kako bi se istaknula njegova lijepa dvostruka struktura. Često se poslužuje bez dodanog šećera, ali naravno, možete ga zasladiti prema vlastitom ukusu.

Izaberite iz naše ponude kvalitetnu kavu, mlinčiće, kave aparate, french press, moka aparate, drippere, džezve i još mnogo toga.

Savjeti za savršen Cortado

  • Koristite visokokvalitetne kave, idealno 100% arabicu s blagom kiselosti.

  • Pokušajte s različitim mlijekom – osim kravljeg, možete isprobati i zobeno ili bademovo mlijeko (birajte barista verzije).

  • Pravilna temperatura mlijeka je ključna – pregrijano mlijeko gubi svoju slatkoću i stvara neugodan okus.