Ako je u posljednjih godina neka metoda pripreme kave doživjela veliki boom, to je upravo filtrirana kava. U mnogim dobrim kavarnama već je možete pronaći u ponudi odmah iza uvijek najomiljenijeg espressa. Pripremiti kvalitetni espresso kod kuće nije nimalo lako. Međutim, pripremiti vrhunsku filtriranu kavu od izabranih zrna nije nikakva znanost!

Radi se o kavi gdje prilikom ekstrakcije nije korišten nikakav tlak, već samo prirodan proces namakanja u vodi. Konačno piće je ipak filtrirano, stoga ne sadrži kavu sedimenta i ne dolazi do daljnjeg namakanja i oslobađanja tvari. 

Gruboća mljevenja | Upute za pripremu | Video upute | Sve za pripremu

Na filtriranoj kavi nas veseli također veći volumen konačnog pića za razliku od espressa ili moka lonca te je stoga toplo preporučujemo svima koji vole veće količine kave.

Za razliku od espressa, s filtriranom kavom možete lijepo eksperimentirati i prepoznati nježne promjene okusa tijekom hlađenja šalice. Neposredno nakon filtriranja možete prepoznati prije svega gorkaste tonove. U daljnjim gutljajima možete osjetiti razvijajuće tijelo kave, kiselost, počinjuću slatkoću i prve naznake voćnih tonova. Kod mlakejućeg pića već nestaje snažno aroma i percipiramo prvenstveno sam potencijal kave, njezine tonove, a kod nekih kava lijepo ističe izražena slatkoća.

 

Gruboća mljevenja

Kava bi trebala biti idealno mljevena neposredno prije same pripreme. Gruboća mljevenja za filtriranu kavu podsjeća na kuhinjsku sol. Vodič za to je vrijeme ekstrakcije. Ono bi trebalo biti konstantno 2,5 - 3 minute. Ako vam voda prolazi kroz kavu brže, odaberite finiju gruboću, kava bi bila podekstraktirana. S druge strane, ako voda prolazi duže od 3 minute, sljedeći put odaberite grublje mljevenje kako ne bi došlo do preekstrakcije kave.

Gruboću je potrebno lagano prilagoditi i ovisno o količini pripremljene kave iz filtra. S malom količinom voda prolazi logično brže nego kada imate kavu za 5 osoba.

Priroba u Hario V60-01 i V60-02

Upotrijebimo najomiljenije dripper uređaje kao primjer idealne pripreme filtrirane kave. Recept za pripremu 1 do 2 šalice u V60-01 je 17g kave i 250ml vode.

U većem dripperu Hario V60-02 ova receptura za pripremu 3-4 šalice je 30g kave i 450ml vode. Vrijeme ekstrakcije je kod oba isto, odnosno 2,5 do 3 minute. Zahvaljujući istom obliku drippera (kut 60°), u većem V60-02 isto tako dobro možete pripremiti i 1-2 šalice, u manjem ne možete pripremiti dovoljno kave.

KAKO PRIPREMITI FILTRIRANU KAVU?

Ukupno vrijeme pripreme: 2-3 minute

✔ Volumen kave: za 250ml

✔ Količina kave: 18g

  1. Izmrvite 18g svježe kave na razinu gruboće koja podsjeća na kuhinjsku sol
  2. dripper prvo stavite papirnati filter i ga temeljito isperite vrućom vodom. Radi se o vrlo važnom koraku koji se često zanemaruje. Zahvaljujući tome filter gubi svoj papirnati okus. 
  3. Položite dripper na poslužavnik ili šalicu i u isprani filter posejte mljevenu kavu.
  4. Pažljivo namakanje kave. Kavu prelijte oko 30 ml vode temperature 92 -93 °C, kako bi bila potpuno navlažena i čekajte oko 30 sekundi. Kava u ovom koraku oslobađa višak CO2. Koristite po mogućnosti filtriranu vodu.
  5. Nastavite prelivati vodom. Za prelivanje trebate spor, ravnomjeran tok vode. Najbolje poslužuje lončica s dugim uskim vrhom, primjerice klasična Hario Buono. Preporučuje se prelijevati u smjeru spirale od ruba prema sredini i zatim natrag prema rubu.
  6. Ukupno vrijeme ove ekstrakcije trebalo bi trajati 2,5-3 minute. Ako vam voda prolazi kroz dripper brže, sljedeći put mlijesite kavu finije. S druge strane, ako voda prolazi sporije kroz filter, mlijesite kavu na grublju gruboću. 
  7. Nakon što je sva voda prošla, odložite dripper i isperite ga vrućom vodom. 
  8. Uživajte u svojoj šalici ukusne filtrirane kave

TIP: Na filter odlične se slažu svjetlije pečene kave, na primjer Etiopija Sidamo, ili Brazil Santos

Video recept za pripremu filtrirane kave u HARIO V60

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin za kavu, kava aparat, french press, moka lončić, dripper, džezvu i još mnogo toga.

KUPOVINA SVEGA ZA FILTRIRANU KAVU

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu sa svježe pečenom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobija i glazbe.