Trung Nguyen

Što definira vijetnamsku kavu?

  • bogata povijest razvoja od 1700
  • naslijeđe sorti koje pruža originalan, ukusan okus vijetnamske kave
  • miješanje zrna za raznovrsniji, bogatiji okus
  • jedinstvena klima i mikroklima za uzgoj najšireg raspona kave na svijetu
  • niža temperatura, dulje pečenje do tamne boje, bez izgaranja

Vijetnam je povijesno jedna od najvažnijih zemalja uključenih u uzgoj kave, danas je drugi najveći svjetski proizvođač kave (prvi je Brazil). Ova kava je iznenađenje za većinu potrošača kave.

Povijest kave u cijeloj jugoistočnoj Aziji datira iz nizozemskog i francuskog kolonijalnog doba u 18. i 19. stoljeću. Oko 1890. Francuzi su osnovali prosperitetnu industriju kave na nekoliko mjesta u pokrajini Annam, planinskoj visoravni koja se prostire kroz nekoliko zemalja. Što se tiče kave, Laos i Kambodža su vjerojatno stariji igrači od Vijetnama. Na kraju, Vijetnam je postao vodeći proizvođač kave u cijeloj jugoistočnoj Aziji.

Vijetnam i jugoistočna Azija imaju fascinantnu topografiju. Lokacija u planinskim područjima s prevladavajućim vjetrovima je optimalna. Postoje sjeverno orijentirani obronci koji imaju potpuno različitu klimu od južnih obronaka, široka područja na većim nadmorskim visinama koja su prava za razne vrste kave. Zbog toga, gotovo sve vrste kave mogu se uzgajati na tom mjestu, što se smatra idealnim, ili "izvornim" klimom, do visine od 3600 stopa (oko 1200 m).

Od zemlje gdje se uzgaja vijetnamska kava dolazi pola tuceta jedinstvenih vrsta i sorti, među njima Arabica (i "izvorna" Sparrow, ili SE, Arabica), Robusta, Excelsa (ponekad nazivana Chari), Liberica, Catimor i druge.

 

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, aparat za kavu, french press, moka lončić, dripper, džezvu i druge.

Što definira vijetnamsku kavu i njenu jedinstvenost?

Prvo, topografija Annamitske visoravni je vrlo složena i stvara regionalna mikroklimatska područja koja su promatrana više od stotinu godina i iskorištavana za maksimalnu raznolikost vrsta i sorti zrna. Postoje dva osnovna pristupa kavi - prvi je podrijetlo prije miješanja višestrukih podrijetala.

U jugoistočnoj Aziji, visoka raznolikost zrna višestrukih podrijetala, miješani pristup kavi čini se prirodnim. Miješanje različitih vrsta zrna i sorti je u svojoj suštini bolje u postizanju širokog spektra okusa, trajnosti u okusu, sofisticiranog mirisa, okusa ledenog kave i općeg osjećaja u ustima.

Naši vlastiti javni testovi okusa pokazuju da 70 % potrošača bolje reagira na miješane vrste mješavina kave i više ocjene su dodijeljene kavi Robusta prije Arabice. Komentari među potrošačima su često u duhu "Nisam znao da kava može ovako okusiti!".

Branje vijetnamske kaveZrna se općenito prže u onome što se naziva "maslac ulje". Ponekad se biljna ulja koriste na povijesno tradicionalan "način kuće", stil prženja kave uključuje stvaranje premaza vrlo sličnog karamelu. Efekt s upotrebom malo šećera, ulja i dodir vanilije i kakaa. Ovaj premaz postupno crni pri pečenju i zrna završavaju s tankom, tvrdom ljuskom.

Zašto se to događa?

Robusta zrna polako sazrijevaju na grmu i često berači odaberu nezrele zrna zajedno sa zrelim. Tradicionalni premaz pruža svim zrnima sličnu boju. Prisutnost nekoliko nezrelih zrna ne mijenja ukupni okusni učinak mješavine. Međutim, moderni uzgajivači biraju samo zrela zrna unatoč dodatnom radu.

 

To je također u tehnologijama

Vijetnamski stil kave nije jedinstven samo u Vijetnamu. Popularan je u Laosu, Kambodži, Tajlandu i drugim regijama. Stil kuhanja je low-tech, pomoću jednostavnog metalnog filtera nazvanog Fin filter (najvjerojatnije nastao u Kambodži u 1800-ima). U Vijetnamu ljudi ne piju kavu u pokretu. Sjede u kafićima ili kod kuće i kuhaju kavu za stolom po pojedinačnim porcijama. Fin filter također odlično funkcionira za izradu velike ledenog kave.

 

Vijetnamski čajevi su također jedinstveni

Primarne regije čaja u Vijetnamu su blizu "baze" na Annamitskoj visoravni u gornjem dijelu Južnog Vijetnama. Te regije su bile uglavnom netaknute tijekom političkih previranja prošlog stoljeća. Velike čajne biljke, koje uspijevaju u tom savršenom okruženju imaju korijene stare stotine godina. Stare čajane još uvijek stoje, iako su modernizirane.

 

Trenutno su u našoj ponudi sljedeće vrste vijetnamske kave:

Trung Nguyen CREATIVE 4

Trung Nguyen CREATIVE 5

Trung Nguyen CREATIVE 8

 

Imamo za vas članak o pečenju kave ili o zelenoj kaviali i druge zanimljivosti o kavi?

(izvor slike: visimex.com)

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi web trgovinu s svježe pečenom kavom i opremom za alternativne pripreme kave. Držitelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, uradi sam projekata i glazbe.