Po stopama jednog od najomiljenijih pića svijeta ili kako skuhati pravi čaj.

Crni čaj većina ljudi povezuje s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je poznato po svom „čaju u pet“. Međutim, njegovi korijeni sežu u Kinu, gdje čaj bilježi svoju povijest već više od četiri tisuće godina. To bi bila priča o zelenom čaju, mi ćemo preskočiti na crni i podsjetiti se da je on mnogo mlađi. Povijesni izvori spominju crni čaj tek u 17. stoljeću, a više o njegovom podrijetlu možete saznati u ponudi ovih crnih čajeva.

Prije nego što počnete puniti košaricu odabranim proizvodima, pripremite šalicu dobrog crnog čaja s nama. Boljeg suputnika za online kupovinu na našem e-shopu nećete pronaći.

Upute za pripremu crnog čaja

  • Znate li na što imate želju?

Vjerojatno nije potrebno podsjećati da nije crni čaj kao crni čaj. Pravi gurmani dobro znaju o čemu govorimo. Ako okus i aroma trebaju biti istinski utjeha za dušu, posvetite odabiru čaja dovoljno pažnje. Izvrsne sorte dolaze ne samo iz Kine, Indije ili Šri Lanke, već ih možete pronaći i u drugim zemljama podrijetla. Pokušajte, na primjer, čaj iz Gruzije ili Kenije.

 

  • Važna je temperatura vode

Imate čaj, posegnite u ormarić za odgovarajuću šalicu i pustite da voda zavrije. Crni čaj trebate prelijevati vodom temperature 93–100 °C. Niža temperatura posebno se preporučuje pri pripremi čaja Darjeeling.

 

  • Vrijeme kuhanja crnog čaja

Ako pripremate čaj za šalicu od 250ml, u cjedilo stavite 1 žličicu čajnih listova. Čim ih prelijete vrućom vodom, počinje (odnosno vaš čaj) odbrojavanje vremena. Za pripremu napitka dovoljno je 3-5 minuta. Ako ostavite listove da se kuhaju duže, čaj će biti previše gorak.

 

  • Oprema

Crni čaj možete pripremiti i u čajniku ili French pressu, ovisi samo o vašoj preferenciji. Proporcionalno volumenu posude povećavate količinu čajnih listova.

 

  • Nešto dodatno

Gotov napitak možete zasladiti šećerom, medom, limunovim sokom, eventualno malo mlijeka ili prstohvatom začina (pogodna je cimet ili kardamom).

 

  • Pomirišite i uživajte

S gotovom šalicom čaja mirno se smjestite, pomirišite, zatvorite oči i pustite da miris djeluje. Čak i u najužurbanijem danu dobro je odvojiti nekoliko trenutaka i mirno uživati u čaju.