Vrlo stara metoda pripreme kave, koja kod nas nije toliko nepoznata, ali se u svijetu čak i natječe. Kava iz džezve ima potpuno drugačiji okus nego kava iz kuhanja ili tlaka. Talog se ovdje ne odvaja od ekstrakta, kao što je slučaj s drugim metodama pripreme.

Pomalo neobično je također zaslađivanje kave i dodavanje začina prilikom pripreme, ali to potječe iz duge tradicije. Kava iz džezve prirodno sadrži talog u napitku, što ne mora odgovarati svima. Također je potrebno paziti na cijeli proces pripreme, kako nam kava ne bi iskipjela :-) Međutim, donosi i mnoge prednosti, vidi dolje.

Zašto džezva | Gruba mljevenjeUpute za pripremu | Sve za pripremu

ZAŠTO PRIPREMA DŽEZVU?

  • drugačiji okus od drugih metoda pripreme
  • tradicija pripreme
  • džezva se također može koristiti kao ukras interijera ili kuhinje
  • nezahtjevno održavanje

GRUBOST MLJEVENJA: vrlo fino

Idealno je samljeti kavu uvijek svježu neposredno prije svake pripreme. Za džezvu se izborna kava melje potpuno fino do praha, takvo mljevenje praktično se kod kuće ne može postići običnim mlinom, stoga se može preporučiti mljevenje u trgovini (na primjer kod nas). Prilikom kućnog mljevenja možete kavu samljeti grublje, a zatim zdrobiti u mužaru, ili kupiti jedan od malo prikladnih mlinova kao što je Lodos Istanbul

KAKO PRIPREMITI KAVU U DŽEZVI?

Ukupno vrijeme pripreme: do 3 minute

Količina kave: idealno 6 grama / 50ml, kava iz džezve se tradicionalno pije u manjim šalicama, ali se može raditi i veće porcije, samo je na vama :-)

Upute za pripremu kave pomoću džezve

  1. Za pripremu kave u džezvi potrebno je samljeti kave zrna što je moguće finije, do oblika praha, ili kupiti odmah mljevenu kavu, na primjer kavu Efendi iz Turske.
  2. Za pripremu prave turske kave slatkog začinjenog okusa stavite džezvu na izvor topline, dodajte cca 20ml vode, šećer i začine (na primjer kardamom).
  3. Pričekajte da voda sa šećerom počne ključati i nastane karamel. Na jedan šalicu kave se obično dodaju dva čajna žličice kave i jedna čajna žličica šećera. Ovaj korak možete preskočiti i pripremiti u džezvi samo kavu. 
  4. Dodajte kavu i dolijte ostatak vode do dvije trećine džezve.
  5. Pričekajte, da se kava počne ključati i dok ne dođe pjena do ruba džezve. Zatim maknite džezvu s plamenika i malu količinu pjene dodajte u šalice.
  6. Kavu ponovno dovedite do vrenja i ponovite još dva puta istu proceduru. Kavu smo dakle doveli do vrenja 3x.
  7. Kavu iz džezve ostavite malo po strani i ostavite 30s u miru  kako bi talog pao. Možete s džezvom okretati, kako bi se kava isprala sa zidova.
  8. Kavu ulijte u šalice.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinak, kavovar, french press, moka lončić, dripper, džezvu i još mnogo toga.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor kompanije GourmetKava d.o.o. koja 15 godina vodi e-trgovinu sa svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorenja i muzike.

ŽELITE KUPITI DŽEZVU?