Najmodernija i danas daleko najrasprostranjenija priprema kave. Ovaj način pripreme potiče iz Italije, a sam naziv „espresso“ znači „staviti pod pritisak", što u osnovi opisuje postupak pripreme. Oko popularnog espressa vlada, prvenstveno kod nas u Hrvatskoj, još uvijek mnogo nejasnoća i zabuna.
Kako pripremiti Espresso? | Imam li espresso aparat? | Što će vam trebati | Brew Ratio | Vrijeme | Količina kave | Količina napitka | Gruboća mljevenja | Temperatura | Sve za pripremu
Mi smo jedina zemlja u kojoj se koristi izraz piccolo za espresso i gdje se espresso koristi za kavu espresso americano. Postoje različite modifikacije, njima se sada nećemo baviti. Međutim, željeli bismo vam približiti kako se pravi espresso priprema, jer je to zaista vrlo zanimljiv proces koji nije toliko trivijalan kako se može činiti. Pokušali smo ovaj članak napisati dovoljno stručno, da baristi ne padnu u nesvjesticu, ali istovremeno dovoljno ležerno, kako bi ga idealno razumio i onaj koji ima malo ili nimalo iskustva s pripremom espressa.
Imam li espresso aparat?
Pilićasti espresso aparat je jedini aparat kojem ćemo se u ovom članku posvetiti. Samo s njegovom pomoći možete napraviti espresso koji ispunjava osnovne karakteristike takvog napitka. U pilićastom aparatu napravit ćete espresso i druge kave kakve možete uživati u kafiću.
Automatski aparat ili aparat na kapsule - s uobičajenim "espresso" aparatima na električni napajanje nažalost se ne može mnogo napraviti, jer nemate kontrolu nad mnogim niže navedenim varijablama. Iako možete odabrati veličinu napitka, nažalost ne možete odabrati koliko će kave biti samljeveno niti možete utjecati na vrijeme ekstrakcije (vrijeme prolaska vode kroz kavu). Kava će nastati, ali ne znate točno kako. Kako se pojedini uređaji razlikuju, kako odabrati pravi i koje su razlike u okusima, saželi smo u članku Kako odabrati aparat za espresso?.
Automatski aparat priprema kavu sličnu espressu. Sigurno će imati neupitne prednosti u jednostavnosti upravljanja, također u korištenju na mjestima kao što su uredi i radni sastanci, gdje nema prostora i vremena za pripremu kave. Kava će biti drugačija od one izvrsne iz vašeg omiljenog kafića. Priprema je uglavnom vrlo jednostavna, samo pritisnete gumb, stoga nije potrebno više baviti se pripremom s automatskim aparatima.
Što će vam trebati za espresso?
Ako želite zaista dobar espresso kao u dobrim kafićima, onda se nećete moći bez niže navedenog. Ako nije u vašim snagama ispuniti sve navedene točke, sigurno ćete svoj pripremu unaprijediti i korištenjem naših savjeta barem dijelom. Kad budete imali praksu u pripremi espressa i nećete htjeti svaki put potpuno identičan espresso, moguće je da ćete se već bez vage i štopera moći, ali za razumijevanje principa na početku su neophodni:
- pilićasti espresso aparat
- digitalna vaga s točnošću 0,1g, priprema zahtijeva preciznost. Ovu vagu danas možete obično nabaviti za nekoliko stotina. Možete je kupiti ovdje u odjeljku Digitalne vage.
- štoper - poslužit će i obični satovi, ili možete koristiti vage koje već imaju štoper integriran.
- kvalitetna kava najbolje specijalna
Želite li nabaviti aparat za espresso? Pogledajte naš E-SHOP.
Što znati za pripremu espressa?
Brew Ratio - omjer mljevene kave i vode
Ovaj pojam se često ne prevodi, ali ga možemo izraziti kao omjer mljevene kave i vode. Ležerno možemo reći, da uobičajeni omjer 1:2 (kava:voda) označava intenzitet potreban upravo za espresso.
Na primjer, 18g kave i 36g vode (tj. cca 36ml napitka). Brew ratio je izbor osobne preferencije i sada se globalno jako razlikuje. Kreće se od 1:1 jake kave tipa ristretto do 1:3. Najčešće ćete dobiti omjer 1:2 za espresso, ali u Italiji je tradicija napraviti espresso s omjerom 1:3. Za različite kave može odgovarati drugi omjer.
Povećanje brew ratio donosi veću čistoću u espressu i omogućuje pravilnu ekstrakciju kod kava svjetlije prženja ili kava uzgojenih na višim nadmorskim visinama, dakle onih koje se teže ekstrahiraju.
Vrijeme pripreme
Pod pojmom vrijeme mislimo na dobu kada kava počinje iscijediti iz portafiltra pri pravilnoj gruboći i količini. Kava će početi iscjediti nakon 5-7 sekundi. Vrijeme ekstrakcije trebalo bi trajati 25-30 sekundi. Kod kraćeg vremena bi značilo da je kava pretako grubo mljevena. Kod ekstrakcije dužeg od 30 sekundi bi značilo da kava nije dovoljno fino mljevena.
Količina kave (Dose)
Ako radimo dupli espresso, dobro je držati se 18-20g kave, za tradicionalni talijanski način više 14-15g. Ako je vrijeme ekstrakcije i dalje prebrzo i vaš mljevenjak više ne može postići finije mljevenje, u tom trenutku je dobro povećati količinu kave.
Količina napitka (Yield)
Mislimo na konačnu količinu duplog espressa, što je 40-50 ml kave. Često se navodi i u gramima, gdje je 1g=1ml, tada se u receptima može naći unos 20g, izlaz 40g, što znači 20g mljevene kave na 40ml napitka.
Gruboća mljevenja kave
Prilikom pripreme espressa, gruboća najviše utječe na okus napitka. Prilikom mljevenja kave i istovremenog podešavanja espressa dobro je postaviti mljevenjak na najfino mljevenje.
Važno! Kako odabrati ispravnu gruboću mljevenja? Ako ekstrakcija prelazi vrijeme od 30 sekundi, dobro je povećati gruboću. Ako je suprotno, možete povećati gramaturu.
Temperatura pri pripremi
Ovdje mislimo na temperaturu vode koja prolazi kroz portafilter (pilić). Za uobičajenu kućnu upotrebu ne morate se baviti ovim parametrom, ali bismo ovdje također željeli pojasniti koji utjecaj ima temperatura pri pripremi kave. Neke od skupljih aparata mogu je podešavati, većina ima postavljenu temperaturu oko 93°C. Utjecaj temperature na okus: viša temperatura prilikom pripreme espressa daje visok stupanj ekstrakcije, poboljšava okus i smanjuje kiselost.
KAKO PRIPREMITI KAVU U ESPRESSO APARATU?
✔ Ukupno vrijeme pripreme: cca 1 minuta, vrijeme ekstrakcije (iscijedivanja) 25-30 sekundi
✔ Količina kave: 14-20 grama za dupli espresso (2 porcije)
Radi preglednosti u uputama dolje već pretpostavljamo da imate podešen mljevenjak, kao što smo napisali gore. Upute svakako nemojte shvatiti kao stroge.
- Skinemo pilić (portafilter) s aparata. Isperemo tuš od ostataka zalijepljene kave na njemu.
- Mljevimo kavu za espresso. Odmjeravamo 18g kave.
- Mljevenu kavu sipamo u košaricu pilića.
- Poravnamo kavu po cijeloj površini košarice.
- Glavu pilića stavljamo na stol i ravno tamperom pritisnemo kavu. Pazite da tamper bude suh i da nema zrnaca od ostataka kave. Nakon pritiska kave NE KUCNITE tamperom u pilić. Zbog vibracija bi u kavi nastale pukotine koje bi utjecale na ekstrakciju i okus kave.
- Očistite pilić od ostataka kave.
- Vratite pilić i uključite pumpu (protok vode kroz pilić).
- Espresso bi trebao početi teći otprilike nakon 5-7 sekundi od trenutka kada ste uključili pumpu. Teći će 25-30 sekundi, zatim isključite pumpu.
- Gotov espresso trebao bi imati 35-45ml (tj. i grama). Espresso poslužite odmah nakon pripreme.
Parametri certificiranog talijanskog espressa
Budući da je talijanski tip espressa u opadanju i svojom karakteristikom brew ratio 1:3 je više izvan uobičajenog spektra, spominjemo ga tek na kraju, ali vas svakako ne obeshrabrujemo od njegove pripreme. Više možete pronaći na www.espressoitaliano.org.
- Težina porcije mljevene kave 7 g ± 0,5
- Izlazna temperatura vode iz aparata 88 °C ± 2 °C
- Temperatura napitka u šalici 67 °C ± 3 °C
- Ulazni tlak vode 9 bar ± 1
- Vrijeme ekstrakcije 25 sekundi ± 2,5 sekunde
- Viskoznost pri 45 °C > 1,5 mPa s
- Ulja > 2 mg/ml
- Kofein < 100 mg/šalicu
- Volumen napitka u šalici uključujući kremu 25 ml ± 2,5
(Foto: wikipedia.org, autor: Coffeegeek)
Želite li nabaviti aparat za espresso? Pogledajte naš E-SHOP.

Inspiracija za pripremu espressa
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave. Nova poboljšana verzija .
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave.
Nova poboljšana verzija .
Profesionalni aparat za kavu s bazom od nehrđajućeg čelika i drvenom ručkom . Promjer: 51 mm
Profesionalni aparat za kavu s bazom od nehrđajućeg čelika i drvenom ručkom . Promjer: 51 mm
Baristička digitalna vaga Hario V60 Drip Scale VST-2000 s integriranom štopericom i preciznošću vaganja do 0,1g.
Baristička digitalna vaga Hario V60 Drip Scale VST-2000 s integriranom štopericom i preciznošću vaganja do 0,1g.
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Aparat za kavu ROK EspressoGC srebrni
Tamper Kaffia 51 mm plosnati orah
Hario VST-2000 digitalna vaga
Arabica iz cijelog svijeta - 1kg, povoljno...
Aparat za kavu La Pavoni Europiccola Lusso ELQ...
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka kuhalici
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci iz espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Hladna kava - recepti za 6 načina
- Arome u kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo