Što se krije pod manje poznatim pojmom „batch brew coffee“? I kako udobno opslužiti više „kafica“ istovremeno? 

Zamislite da vam dođe veća posjeta, pitate tko će piti kavu i odjednom imate oko sedam, osam narudžbi. Korištenjem aparata za espresso, provodite dosta vremena u kuhinji, pripremajući svaku kavu posebno. U takvim slučajevima i zapravo svaki put kada trebate imati pri ruci posudu s većom količinom kave, dolazi do izražaja metoda „batch brew kave“.

Automatski aparat za preljevanje

Izraz batch brew kava, koji mnogi od vas možda prvi put čuju, ne znači ništa drugo nego pripremu kave u automatskom aparatu za preljevanje. To znači aparat s spremnikom za vodu, koja se zatim zagrijava na potrebnu temperaturu i prolazi kroz filter ispunjen kavom, dok gotov napitak postupno puni prilično obujnu staklenu posudu. Uobičajeni dostupni aparati na taj način proizvode jedan do dva litre kave. Dakle, nakon nekoliko minuta dovoljno je izvaditi posudu i uliti kavu u pripremljene šalice. Brzo opslužite sve posjetitelje željne kofeina.

Skok u povijest

Prvi automatski aparati za preljevanje pojavili su se sredinom dvadesetog stoljeća u Njemačkoj. To je više od četrdeset godina nakon što je „izumljen“ filter za kavu. Čini se da je to dugo vremena, ali treba imati na umu da su dva svjetska rata „usavršila“ pripremu kave.

Jeste li zainteresirani za mogućnost „skuhati“ kavu odjednom za više ljudi batch brew metodom? Sigurno ćete istražiti dalje…

Koji aparat kupiti?

Naša ponuda aparata za preljevanje kave je prilično široka. Ne nedostaje ni ikonični brand Technivorm Moccamaster. Oni koji traže nižu cjenovnu kategoriju preporučujemo kavovare Berlingerhaus. Naravno, možete odmah kupiti i filtere, bilo jednokratne, ili ponovno upotrebljive.

Priprema kave Batch Brew

  1. Uključite batch brewer i podesite ga na ispravnu temperaturu. Preporučena temperatura za većinu kava je između 90 i 96 stupnjeva Celzija.
  2. Umetnite filter za kavu u aparat. Ako je moguće, koristite bijeli papirnati filter koji neće utjecati na okus kave.
  3. U filter stavite kavu. Za jedan litru vode preporučujemo 60g kave.
  4. Dodajte vodu u spremnik. Koristite čistu, filtriranu vodu za najbolji rezultat.
  5. Uključite aparat i pustite da radi. Kava bi trebala biti gotova za 5 do 6 minuta.
  6. Kušajte kavu. Ako je kava prejak, dodajte vodu u aparat. Ako je previše slab, dodajte još kave.
  7. Kavu poslužite toplu. Batch brew je najbolje dok je vruća, ali može se poslužiti i ledena.

Koju kavu koristiti?

Prikladna za batch brew je ili espresso kava, ili ona koja je posebno namijenjena za filtriranje. Ovisi o vašem ukusu. Idealno bi trebalo biti svježe mljeveno.

Sada samo završite narudžbu i pozovite dovoljan broj ljubitelja kave koji će s vama uživati u napitku pripremljenom metodom batch brew. 

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinu, kavovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu i ostalo.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, DIY projekata i glazbe.