proizvodnju kave najčešće se koriste dvije glavne vrste: Arabika i Robusta. Arabika je nježnija i ima manje kofeina nego Robusta. Arabika je dovedena od strane Arapa u 15. stoljeću iz istočne Afrike u Arabiju. Robusta je snažnija i ima više kofeina, što je čini poticajnijom. Arabika raste na višim, hladnijim područjima, dok Robusta preferira tropska ravna područja.
Kavica je dio botaničke klase rubiace i reda coffea. Od mnogih vrsta coffea, zaKavica može doseći visinu od 3 do 13 metara, ali se na plantažama obično održava visina od 1,5 do 3 metra radi lakšeg berbe. Potrebno je osam mjeseci da se iz zrna kave razvije biljka prikladna za sadnju, a još 2 do 6 godina da se provede prvi urod. Kavice cvjetaju jednom godišnje i emitiraju miris sličan jasminu. Zreli plodovi kave mogu biti na kavici istovremeno s cvjetovima. Jedna odrasla kavica može proizvesti od 5 do 8 kilograma plodova kave, od kojih se može dobiti 1 do 2 kg zrna kave.
Kavice trebaju tropsku klimu za rast i osjetljive su na ekstremne temperature, bilo niske ili visoke.
Kavice imaju specifične zahtjeve za tlo i klimu. Idealno tlo za kavice je duboko, bogato organskom masnoćom i dobro drenirano. Kavice također trebaju redovite padaline, ali je također važno da ne budu izložene predugim periodima suše.
Berba kave
Kada plodovi kave dostignu svoju zrelu crvenu boju, vrijeme je za berbu. Berba se obično provodi ručno, gdje radnici pažljivo biraju samo zrele plodove. Nakon berbe, zrna kave se obrađuju različitim metodama kako bi se uklonila vanjska kora i meso, što ostavlja samo čista zrna kave.
Prerađivanje kave
Prerađivanje zrna kave ključni je korak, koji može značajno utjecati na okus gotove kave. Postoje različite metode prerađivanja. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke te može dati kavi jedinstvene karakteristike.
Nakon prerađivanja, zrna kave se suše na suncu ili u sušilicama dok ne dosegnu optimalnu razinu vlage. Zatim se zrna skladište prije nego što se pošalju na prženje. Prženje je sljedeći kritični korak u procesu proizvodnje kave, gdje se zrna zagrijavaju na visoke temperature, što dovodi do kemijskih reakcija koje oblikuju karakterističan okus i aromu kave.
U Češkoj Republici kava je vrlo popularno piće i mnogi ga uživaju svaki dan. Bilo da preferirate snažno espresso, latte macchiato ili klasičnu crnu kavu, važno je shvatiti koliko posla i brige se ulaže u uzgoj i prerađivanje zrna kave koja završavaju u našim šalima.
Uzgoj kave u svijetu
Kava se uzgaja u mnogim zemljama svijeta, posebno u Americi, Africi i Aziji. Postoje zemlje s malom, ali jedinstvenom proizvodnjom, i zatim zemlje koje proizvode ogromne količine zelene kave.
U posljednja dva desetljeća došlo je do nekoliko promjena u redoslijedu najvećih svjetskih proizvođača kave. Ovdje je popis 10 najvećih proizvođača zrna kave na svijetu prema podacima iz 2014. godine:
- Brazil - 2.720.520.000 kg
- Vijetnam - 1.650.000.000 kg
- Kolumbija - 750.000.000 kg
- Indonezija - 540.000.000 kg
- Etiopija - 397.500.000 kg
- Indija - 344.760.000 kg
- Honduras - 279.000.000 kg
- Meksiko - 240.000.000 kg
- Uganda - 240.000.000 kg
- Gvatemala - 210.000.000 kg
Osim ovih glavnih proizvođača, kvalitetna kava se uzgaja i u drugim zemljama, poput Kostarike, Paname, Perua, Ekvadora, Kube, Zimbabvea, Tanzanije, Kenije, Malavija, Tajlanda, Laosa, Mjanmara, Nepala i Kine.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Gvatemalska kava Trés Maria ističe se savršenom ravnotežom i ugodnom slatkoćom upotpunjenom okusom zrelog tropskog voća.
Gvatemalska kava Trés Maria ističe se savršenom ravnotežom i ugodnom slatkoćom upotpunjenom okusom zrelog tropskog voća.
Izrazito niske kiselosti i okus čokolade spojeni su u kavi Brazil Fazenda Rainforest, čijom kupnjom podržavate ideju ekološkog i društveno prihvatljivog načina uzgoja kave .
Izrazito niske kiselosti i okus čokolade spojeni su u kavi Brazil Fazenda Rainforest, čijom kupnjom podržavate ideju ekološkog i društveno prihvatljivog načina uzgoja kave .
Etiopija je kavi dala ime prema etiopskoj provinciji Kaffa, stoga ne čudi što se jedna od najboljih kava na svijetu uzgaja upravo tamo.
Etiopija je kavi dala ime prema etiopskoj provinciji Kaffa, stoga ne čudi što se jedna od najboljih kava na svijetu uzgaja upravo tamo.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Kuba Lavado, zrnasta arabica kava
Guatemala Trés Maria, zrna kava arabica
Brazil Fazenda Rainforest, zrna kava arabica
Etiopija Sidamo, arabica zrna kave
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu