Danas većina ljudi pije kavu, ali veliki dio također pogrešno priprema. Jasno je da ne svatko ima profesionalnu aparat za kavu kod kuće, ali alternativne metode pripreme kave također imaju svoj šarm. Jednostavno, nabavka potrebnog pribora isplati se jeftinije, a osim toga ove alternative ne zahtijevaju toliko vještine kao aparat za kavu s pumpom. Ipak, ovdje je također moguće pogriješiti. Koji faktori stoga mogu igrati ulogu u tome da vam vaša i specijalna kava ne bude jednako ukusna kao kad je pijete u vašoj omiljenoj kavani?

1. Nemate dobru kavu

Jednostavno – kupili ste nekvalitetne zrna ili je kava previše stara. Idealno bismo trebali popiti kavu oko mjesec dana od pečenja, a ako kupujete kavu u običnim trgovinama, nikada ne možete računati na to da je svježa. Iako je potrebno jeftinije, sigurno je neće biti ukusna. Kako kava stari, gubi na okusu i svi okusi postaju isti. Ako želite više eksperimentirati s aromom i okusom, svakako posegnite za svježe prženom kavom, primjerice iz neke od specijaliziranih čeških pržionica.

2. Kava je predugo mljevena

Čak i ako kupite dobru kavu, ne morate imati sve u džepu. Ako je odmah ostavite mljevenu, a ne popijete je u razumnom vremenskom okviru, kava će izgubiti svoj okus. Razuman vremenski okvir je na primjer tjedan dana, a ni to nije idealno. Ako želite stvarno uživati u kavi, uvijek mljite izravno iz zrna koja ćete odmah potrošiti. Za to vam dobro poslužuju i jeftiniji ručni mlinači i digitalna vaga, ne morate ulagati tisuće u električne mlinače.

3. Kava je loše mljevena

Definitivno izbjegavajte električne mlinače s noževima, jer oni samo uništavaju vašu kavu. Nikada zrna ne mljevenu ravnomjerno i vrlo je teško postići istu grubljinu mljevenja kave, a to je ključno za konzistentnost vaših kavaških napora. Svaka metoda pripreme kave zahtijeva drugačiji stupanj grubljine mljevenja, kako bi kava mogla otkriti svoj puni potencijal i vi biste je uvijek mogli jednako uživati.

4. Kavu loše skladištite

Ideja da se kava skladišti u hladnjaku, danas je gotovo opovrgnuta mit. Kava dobro upija različite mirise, pa će vam stara mljevena kava dobro poslužiti ako želite ukloniti miris u hladnjaku. Sama kava, međutim, to naravno previše ne koristi. Istina je, međutim, da se kava treba skladiti idealno bez pristupa zraku i svjetlu. Za to vam mogu pomoći na primjer različite vakuumske posude.

5. Pripremate preveliku količinu kave odjednom

Znamo da ponekad ljudi trebaju „dobru kavu“, s druge strane, kava mijenja svoj okus ako je ostavite da stoji i ohladi. Osobito u slučaju kada pripremite kavu, na primjer, u french pressu, gdje u šalicu uvijek dospije određena količina kave taloga, a to se dalje infuzira. Ako se ne želite odreći svoje velike šalice, bolje je birati filtriranu kavu.

6. Neodgovarajuća temperatura pri pripremi kave

Kavu zalijevate previše vrućom ili prehladnom vodom. Temperatura vode kojom zalijevate kavu trebala bi biti otprilike između 91-96°C, inače nikada nećete postići savršen rezultat. Također, zalijevanje filtrirane kave zahtijeva određenu ruku i vještinu. Temperaturu možete provjeriti pomoću termometra, a precizno zalijevanje vam osigurava posuda s posebnom usnikom, a zajedno s tim lako vam mogu pomoći i posebni električni kuhala.

7. Zapravo ne znate što želite

I to sigurno nije loše, svi se još uvijek učimo. No, dobro je otkriti što vam se sviđa i ne bojati se isprobavati nove stvari – eksperimentirajte s različitim pripremama, kavom, stupnjevima mljevenja i pečenja, kušajte i uživajte u tome, igrajte se. Dobro je dobro proučiti svaku metodu pripreme koju želite isprobati i ne bojati se pažljivo promatrati bariste pri radu, ili ih pitati što rade.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinač, kavovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu i drugo.

Dobar pratitelj na vašem putu za dobrom kavom mogu biti i brojni kavaški časopisi i publikacije koje danas obilno izlaze, ali i naši zapisani postupci pri pripremi kave, čitajte ovdje.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu sa svježe prženom kavom i priborom za alternativne metode pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobizama i glazbe.