Danas većina ljudi pije kavu, ali veliki dio također pogrešno priprema. Jasno je da ne svatko ima profesionalnu aparat za kavu kod kuće, ali alternativne metode pripreme kave također imaju svoj šarm. Jednostavno, nabavka potrebnog pribora isplati se jeftinije, a osim toga ove alternative ne zahtijevaju toliko vještine kao aparat za kavu s pumpom. Ipak, ovdje je također moguće pogriješiti. Koji faktori stoga mogu igrati ulogu u tome da vam vaša i specijalna kava ne bude jednako ukusna kao kad je pijete u vašoj omiljenoj kavani?
1. Nemate dobru kavu
Jednostavno – kupili ste nekvalitetne zrna ili je kava previše stara. Idealno bismo trebali popiti kavu oko mjesec dana od pečenja, a ako kupujete kavu u običnim trgovinama, nikada ne možete računati na to da je svježa. Iako je potrebno jeftinije, sigurno je neće biti ukusna. Kako kava stari, gubi na okusu i svi okusi postaju isti. Ako želite više eksperimentirati s aromom i okusom, svakako posegnite za svježe prženom kavom, primjerice iz neke od specijaliziranih čeških pržionica.
2. Kava je predugo mljevena
Čak i ako kupite dobru kavu, ne morate imati sve u džepu. Ako je odmah ostavite mljevenu, a ne popijete je u razumnom vremenskom okviru, kava će izgubiti svoj okus. Razuman vremenski okvir je na primjer tjedan dana, a ni to nije idealno. Ako želite stvarno uživati u kavi, uvijek mljite izravno iz zrna koja ćete odmah potrošiti. Za to vam dobro poslužuju i jeftiniji ručni mlinači i digitalna vaga, ne morate ulagati tisuće u električne mlinače.
3. Kava je loše mljevena
Definitivno izbjegavajte električne mlinače s noževima, jer oni samo uništavaju vašu kavu. Nikada zrna ne mljevenu ravnomjerno i vrlo je teško postići istu grubljinu mljevenja kave, a to je ključno za konzistentnost vaših kavaških napora. Svaka metoda pripreme kave zahtijeva drugačiji stupanj grubljine mljevenja, kako bi kava mogla otkriti svoj puni potencijal i vi biste je uvijek mogli jednako uživati.
4. Kavu loše skladištite
Ideja da se kava skladišti u hladnjaku, danas je gotovo opovrgnuta mit. Kava dobro upija različite mirise, pa će vam stara mljevena kava dobro poslužiti ako želite ukloniti miris u hladnjaku. Sama kava, međutim, to naravno previše ne koristi. Istina je, međutim, da se kava treba skladiti idealno bez pristupa zraku i svjetlu. Za to vam mogu pomoći na primjer različite vakuumske posude.
5. Pripremate preveliku količinu kave odjednom
Znamo da ponekad ljudi trebaju „dobru kavu“, s druge strane, kava mijenja svoj okus ako je ostavite da stoji i ohladi. Osobito u slučaju kada pripremite kavu, na primjer, u french pressu, gdje u šalicu uvijek dospije određena količina kave taloga, a to se dalje infuzira. Ako se ne želite odreći svoje velike šalice, bolje je birati filtriranu kavu.
6. Neodgovarajuća temperatura pri pripremi kave
Kavu zalijevate previše vrućom ili prehladnom vodom. Temperatura vode kojom zalijevate kavu trebala bi biti otprilike između 91-96°C, inače nikada nećete postići savršen rezultat. Također, zalijevanje filtrirane kave zahtijeva određenu ruku i vještinu. Temperaturu možete provjeriti pomoću termometra, a precizno zalijevanje vam osigurava posuda s posebnom usnikom, a zajedno s tim lako vam mogu pomoći i posebni električni kuhala.
7. Zapravo ne znate što želite
I to sigurno nije loše, svi se još uvijek učimo. No, dobro je otkriti što vam se sviđa i ne bojati se isprobavati nove stvari – eksperimentirajte s različitim pripremama, kavom, stupnjevima mljevenja i pečenja, kušajte i uživajte u tome, igrajte se. Dobro je dobro proučiti svaku metodu pripreme koju želite isprobati i ne bojati se pažljivo promatrati bariste pri radu, ili ih pitati što rade.

Dobar pratitelj na vašem putu za dobrom kavom mogu biti i brojni kavaški časopisi i publikacije koje danas obilno izlaze, ali i naši zapisani postupci pri pripremi kave, čitajte ovdje.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Tarrazu je vrlo fina i nevjerojatno savršeno izbalansirana kava visoke kvalitete koja potječe iz izumrlih vulkanskih planina u Kostariki.
Tarrazu je vrlo fina i nevjerojatno savršeno izbalansirana kava visoke kvalitete koja potječe iz izumrlih vulkanskih planina u Kostariki.
Mirisni užitak svježe kave. Svaki mjesec drugačija svježe pržena kava! Naručite kavu za 3/6/12 mjeseci unaprijed uz popust do 25% . Ovaj proizvod nije dostupan za vašu zemlju. MOLIMO, NE NARUČUJTE PROIZVOD.
Mirisni užitak svježe kave. Svaki mjesec drugačija svježe pržena kava! Naručite kavu za 3/6/12 mjeseci unaprijed uz popust do 25% . Ovaj proizvod nije dostupan za vašu zemlju. MOLIMO, NE NARUČUJTE PROIZVOD.
Brazil Santos, arabica zrna kave
Kuba Lavado, zrnasta arabica kava
Kostarika Tarrazu, arabica zrna kave
Pretplata na kavu kod GourmetKáva - NEMOGUĆE JE...
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka konvici
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Pića od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Ledena kava - recepti na 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo