Posebno u toplim ljetnim danima čovjek cijeni ledene alternative kave. Postoji ih nebrojeno mnogo vrsta kako napraviti ledenu kavu, razlikujući se u pripremi i posluživanju. Neke od njih su pripremljene za konzumaciju odmah, dok kod drugih možete čekati i nekoliko sati. Hladni napici od kave pogodni su za eksperimentiranje više nego bilo koji drugi. Kod kućne fantazije sigurno nema granica kada je u pitanju kava.

Recepti za ledenu kavu

Kako napraviti ledenu kavu? U sljedećem članku ćemo vam predstaviti recepte za osnovne vrste ledene kave.

Cold brew kava

cold brew kava

Priprema cold brew je vrlo jednostavna alternativa. Radi se o kavi ekstrahiranoj hladno.

  • Za pripremu cold brewa dovoljna vam je francuska presa ili možete koristiti posebnu posudu Hario Mizudashi.
  • U aparat za kavu stavite grubo mljevenu kavu i prelijte hladnom vodom.
  • Pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi ili u frižideru da se ekstrahira najmanje 12 sati.
  • Onda samo klasično procijedite. Tako pripremljena ledena kava ima nižu kiselost i slađa je. Možete je poslužiti samo tako ili s mlijekom ili na ledu.

Više o pripremi možete pročitati u našem članku: Hladna kava tzv. cold brew

Želite posudu za cold brew? Kupite Hario Mizudashi.

Prelijevana kava na ledu (iced pour over)

Prelijevana kava na ledu (iced pour over)

Recept za prelijevanu kavu na ledu je gotovo isti, kao kada pripremate svoju omiljenu prelijevanu kavu preko drippera.

  • U posudi za kavu je postavljen led, na koji kava prelijeva i na taj način se hladi.
  • Vrijeme ekstrakcije i idealna temperatura vode oko 93 °C ostaju ista.
  • Za pripremu ove ledene kave možete koristiti običan dekanter ili posudu ili posebnu posudu Hario s dozatorom za led.

Za pripremu možete koristiti set Hario Fretta iz naše ponude

Cold drip

Cold drip priprema ledene kave

Radi se nesumnjivo o najučinkovitiju pripremu hladne kave.

  • Za metodu cold drip koristi se posebni prelijevni set koji podsjeća na laboratorijsku opremu. Sastoji se od posude za ledenu vodu s ventilom, spremnika za kavu s filterom i posude za posluživanje.
  • Ventil se postavlja tako da ledena voda polako kaplje na kavu, kroz koju potom prolazi u posudu za posluživanje.
  • Cijeli proces cold drip traje oko 5 sati, ovisno o gruboći kave.

cold drip

Isprobajte nekonvencionalnu pripremu pomoću Hario clear water drippera

Espresso na ledu

espresso na ledu

Radi se o najjednostavnijoj mogućoj pripremi ledenog napitka od kave.

  • Jednostavno napunite čašu ledom.
  • Prelijte preko nje espresso. Jednostavan recept za ledenu kavu, ali dobar i sigurno osvježava!

Savjeti za pravljenje ledene kave

Frappé

frappe ledena kava

Ovu ledenu kavu pod nazivom Frappé poznaje gotovo svatko tko je ikada bio na odmoru u Grčkoj. Nastala je potpuno slučajno 50-ih godina u Grčkoj, zamjenom kakaa u shakeu za djecu instant kavom.

  • Za pripremu domaćeg recepta frappé potrebno je samo instant kava, šećer za okus, hladna voda i shaker ili mikser.
  • Sve sastojke umutite u pjenastu masu, koju potom dolijete hladnom vodom ili mlijekom.
  • Poslužite idealno na ledu u čaši s slamkom.

Postoje različiti alternativni recepti za pripremu ledenog frappéa, gdje se na primjer led ili mlijeko dodaju već u mikser. Alternativa ovom napitku je frappé freddo ili espresso fredo, pri čemu se umjesto instant kave koristi espresso.

Affogato

affogato ledena kava

Radi se više o desertu nego o kavi. Nije iznenađujuće da ova affogato delicija dolazi iz Italije.

  • Njena osnova ledene kave Affogato je kuglica sladoleda od vrhnja, koja je prelivena šalicom espressa.
  • Na sladoledu sigurno ne štedite i odaberite onaj napravljen od pravog vrhnja. Najčešće se affogato poslužuje s vanil sladoledom, ali s okusima možete eksperimentirati.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenje, kavu aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i drugo.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina upravlja e-trgovinom s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, hobist i glazbe.