Posebno u toplim ljetnim danima čovjek cijeni ledene alternative kave. Postoji ih nebrojeno mnogo vrsta kako napraviti ledenu kavu, razlikujući se u pripremi i posluživanju. Neke od njih su pripremljene za konzumaciju odmah, dok kod drugih možete čekati i nekoliko sati. Hladni napici od kave pogodni su za eksperimentiranje više nego bilo koji drugi. Kod kućne fantazije sigurno nema granica kada je u pitanju kava.
Recepti za ledenu kavu
Kako napraviti ledenu kavu? U sljedećem članku ćemo vam predstaviti recepte za osnovne vrste ledene kave.
Cold brew kava

Priprema cold brew je vrlo jednostavna alternativa. Radi se o kavi ekstrahiranoj hladno.
- Za pripremu cold brewa dovoljna vam je francuska presa ili možete koristiti posebnu posudu Hario Mizudashi.
- U aparat za kavu stavite grubo mljevenu kavu i prelijte hladnom vodom.
- Pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi ili u frižideru da se ekstrahira najmanje 12 sati.
- Onda samo klasično procijedite. Tako pripremljena ledena kava ima nižu kiselost i slađa je. Možete je poslužiti samo tako ili s mlijekom ili na ledu.
Više o pripremi možete pročitati u našem članku: Hladna kava tzv. cold brew
Prelijevana kava na ledu (iced pour over)

Recept za prelijevanu kavu na ledu je gotovo isti, kao kada pripremate svoju omiljenu prelijevanu kavu preko drippera.
- U posudi za kavu je postavljen led, na koji kava prelijeva i na taj način se hladi.
- Vrijeme ekstrakcije i idealna temperatura vode oko 93 °C ostaju ista.
- Za pripremu ove ledene kave možete koristiti običan dekanter ili posudu ili posebnu posudu Hario s dozatorom za led.
Za pripremu možete koristiti set Hario Fretta iz naše ponude
Cold drip

Radi se nesumnjivo o najučinkovitiju pripremu hladne kave.
- Za metodu cold drip koristi se posebni prelijevni set koji podsjeća na laboratorijsku opremu. Sastoji se od posude za ledenu vodu s ventilom, spremnika za kavu s filterom i posude za posluživanje.
- Ventil se postavlja tako da ledena voda polako kaplje na kavu, kroz koju potom prolazi u posudu za posluživanje.
- Cijeli proces cold drip traje oko 5 sati, ovisno o gruboći kave.
Isprobajte nekonvencionalnu pripremu pomoću Hario clear water drippera
Espresso na ledu

Radi se o najjednostavnijoj mogućoj pripremi ledenog napitka od kave.
- Jednostavno napunite čašu ledom.
- Prelijte preko nje espresso. Jednostavan recept za ledenu kavu, ali dobar i sigurno osvježava!
Savjeti za pravljenje ledene kave
Hario Mizudashi aparat za kavu za pripremu ledene kave uz pomoć ekstrakcije hladne vode, tzv. cold brew. Zapremina 600ml .
Hario Mizudashi aparat za kavu za pripremu ledene kave uz pomoć ekstrakcije hladne vode, tzv. cold brew. Zapremina 600ml .
Hario Mizudashi aparat za kavu za pripremu ledene kave uz pomoć ekstrakcije hladne vode, tzv. cold brew. Volumen 1l .
Hario Mizudashi aparat za kavu za pripremu ledene kave uz pomoć ekstrakcije hladne vode, tzv. cold brew. Volumen 1l .
Hario V60 Fretta Ice Coffee Aparat set za jednostavnu pripremu osvježavajuće ledene kave izvrsnog okusa.
Hario V60 Fretta Ice Coffee Aparat set za jednostavnu pripremu osvježavajuće ledene kave izvrsnog okusa.
Hario Clear Water Dripper za pripremu fantastične hladne kave i prekrasan spektakl.
Hario Clear Water Dripper za pripremu fantastične hladne kave i prekrasan spektakl.
Aparat za hladnu kavu Hario Mizudashi 600ml
Aparat za hladnu kavu Hario Mizudashi 1l
Hario V60 Fretta Ice Coffee Maker - set za...
Hario kapaljka za čistu vodu WDC-6
Frappé

Ovu ledenu kavu pod nazivom Frappé poznaje gotovo svatko tko je ikada bio na odmoru u Grčkoj. Nastala je potpuno slučajno 50-ih godina u Grčkoj, zamjenom kakaa u shakeu za djecu instant kavom.
- Za pripremu domaćeg recepta frappé potrebno je samo instant kava, šećer za okus, hladna voda i shaker ili mikser.
- Sve sastojke umutite u pjenastu masu, koju potom dolijete hladnom vodom ili mlijekom.
- Poslužite idealno na ledu u čaši s slamkom.
Postoje različiti alternativni recepti za pripremu ledenog frappéa, gdje se na primjer led ili mlijeko dodaju već u mikser. Alternativa ovom napitku je frappé freddo ili espresso fredo, pri čemu se umjesto instant kave koristi espresso.
Affogato

Radi se više o desertu nego o kavi. Nije iznenađujuće da ova affogato delicija dolazi iz Italije.
- Njena osnova ledene kave Affogato je kuglica sladoleda od vrhnja, koja je prelivena šalicom espressa.
- Na sladoledu sigurno ne štedite i odaberite onaj napravljen od pravog vrhnja. Najčešće se affogato poslužuje s vanil sladoledom, ali s okusima možete eksperimentirati.

-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - potpuni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napici od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabaseu
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo