U svijetu postoje dvije osnovne vrste kave, odnosno biljke kafića, a to je Kafić arapski, skraćeno Arabica i Kafić robusta, tj. kava Robusta.

Tipovi: Kava Arabica | Kava Robusta

usporedba arabica vs. robusta

Prevladavajuća vrsta kave: r - kafić robusta , a - kafić arabica, m - oboje slično

Kava Arabica

Kafić vrste Arabica zahtijeva više brige i bolje klime - to se opet odražava na cijeni, koja je znatno viša. U usporedbi s Robustom, odlikuje se mnogo boljim aromama i okusom. Zanimljivo je da u usporedbi s robustom ima otprilike polovicu količine kofeina. Što se tiče udjela kafića u svjetskoj proizvodnji, vrsta arabica zauzima mnogo veći udio, konkretno oko 80%.

U dobrim kafićima je normalno poslužiti kavu od svježe pržene 100% arabice. Međutim, u nekim kafićima koji se ne temelje na odabranim kafićima ili odabiru dobavljača, možete nesvjesno "uživati" u kavi koja sadrži dodatak robuste, čime dolazi do degradacije cijelog napitka.

Želite li kušati svježu kavu 100% arabica? Pogledajte E-SHOP. Kavu pržimo svaka 14 dana i ne nudimo „neprošle regalne ležaljke“ :)

Kava Robusta

Ukratko, glavni razlozi razlike između kave vrste arabica i robuste su cijena i kvaliteta. Kvaliteta robuste je znatno niža, često ima vrlo zemljani, za nekoga čak i neugodan okus. Druga značajna razlika je cijena, koja je otprilike polovica u usporedbi s kafićem vrste arabica - to ima svoje opravdanje. Kava robusta daje plodove već nakon 2-3 godine, manje je zahtjevna za uzgoj i otpornija je na štetočine (ne zahtijeva toliko herbicida), sve to utječe na cijenu, i tako se vrlo često koristi u mješavinama kave, gdje proizvođač smanjuje proizvodne troškove, moglo bi se reći da tako često pomalo varaju potrošače.

Kavu kafića vrste robusta možete pronaći i u navodno kvalitetnim brend mješavinama, a u Italiji je čak dopušteno nuditi kavu s oznakom 100% arabica čak i ako sadrži do 10% kave vrste robusta. Međutim, u kavi vrste robusta nema ništa loše, ako je pravilno označena. Zbog svog višeg sadržaja kofeina, robusta ima pojačane stimulativne učinke - pogodna je za ozbiljno "pokretanje". Ljubitelji kave rijetko uživaju u njoj. Međutim, dobro se može koristiti kao energizator.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, ml grinder, kava maker, french press, moka pot, dripper, džezvu i još mnogo toga.

Odabir kave - Arabica ili Robusta?

Odabir je na vama – ako pripadate gurmanima i volite si priuštiti visoko kvalitetnu odabranu kavu, koju ćete uživati zbog njenih okusnih nijansi i nježnosti - nema druge nego preporučiti kavu vrste Arabica.

Međutim, ako pripadate onom dijelu populacije koji šalicu kave koristi samo kao neki stimulans u obliku opskrbe kofeinom, tada kava vrste Robusta sigurno nije loš izbor.

Najčešća pitanja prilikom usporedbe kave robusta i arabica

  • Pitanje: Koja je razlika između kave arabica i robuste?

    Odgovor: Arabica kava je blaga i ima izražen okus s ugodnom kiselinom. Robusta kava ima snažan i gorak okus s većom koncentracijom kofeina.

  • Pitanje: Koja kava je bolja za espresso?

    Odgovor: Robusta kava je bolja za espresso, jer ima snažan okus i viši sadržaj kofeina, što je čini idealnom za pripremu espressa.

  • Pitanje: Koja kava ima nižu cijenu?

    Odgovor: Robusta kava ima nižu cijenu od Arabica kave, jer je manje zahtjevna za uzgoj i ima veće prinose.

Omiljeni načini pripreme kave

Aeropress | Džezva | French press | Moka pot | Filter kava | Espresso aparati

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, rukotvorina i glazbe.