
Bijela čokolada odakle dolazi i zašto je jesti
Pomalo netipičan član obitelji čokolade s jedinstvenom recepturom, okusom i poviješću.
Sigurno ste se susreli s mišljenjem da “bijela čokolada nije čokolada”. Kao da sadržaj kakaovca nagovještava pripadnost čokoladi. Opovrgnut ćemo ove kontroverze na samom početku... i čokolada može biti bijela.
Odakle je došla?
Većina poznavatelja čokolade vjeruje da je bijelu 1936. godine osmislila švicarska tvrtka Nestlé. No, ako malo dublje uđete u povijesne izvore, naići ćete na recept iz 1870-ih. Ali jedno se Nestléu ne može poreći, nedvojbeno su prvi koji su lansirali čvrstu bijelu čokoladu u pločici namijenjenoj isključivo komercijalnoj prodaji.
Što sadrži?
Možda ćete moći pogoditi što ne sadrži za prvu dobru. A onda bi se sa svih strana čulo: "kakao". Naime, bijela čokolada ne sadrži krutine kakaovca, koje konačnom proizvodu daju tamnu boju, već samo kakao maslac.
Današnje zakonodavstvo navodi da bi sastav bijele čokolade trebao izgledati ovako: najmanje 20% kakao maslaca i više od 14% mlijeka u prahu. Drugi sastojak je šećer, a postoji i niz različitih okusa, najčešće vanilija ili karamela.
No, možete naići i na bijelu čokoladu s limunovom koricom, cimetom ili kurkumom. I baš kao i mliječnoj ili tamnoj čokoladi, bijeloj čokoladi je množina dodati orašaste plodove, bademe, sušeno voće itd.
Vječna borba okusa i kalorija
Ljubiteljima bijele čokolade već teku sline, zamislite samo kremastu pločicu u čijem slatkom okusu potpuno izostaju gorkasti tonovi tamne čokolade. Divno se topi na jeziku i izaziva čak i euforične osjećaje. Sve dok ne pogledate tablicu energetskih vrijednosti.
Bez sumnje, bijela čokolada – pogotovo ona stvarno iskrena – prava je kalorijska bomba. Ali zašto ne uživati u njemu s vremena na vrijeme i uz odgovarajuću dozu bez žaljenja?
Kako da prepoznam kvalitetnu bijelu boju? čokolada?
Osim što bi renomirani proizvođač trebao biti sigurna garancija kvalitete, istina je da kvalitetan proizvod ima veći udio kakao maslaca i samo minimum raznih aditiva. Naprotiv, u jeftinijim i nekvalitetnijim varijantama bijele čokolade pronaći ćete i biljne masnoće, niz umjetnih aroma i sl.
Dakle, pravilo broj jedan glasi: kakao maslac treba biti prvi na popisu sastojaka. I svakako ima smisla obratiti pozornost na to jesu li korišteni sastojci organske kvalitete.
Odaberite od nas
Ako pogledate našu ponudu bijelih čokolada, organskih proizvoda sigurno ne nedostaje. Opojan miris vanilije okružit će vas kada Míšinu bijelu čokoladu izvadite iz pakiranja. A za one koji se ne boje malo eksperimentirati, svakako morate probati bijelu čokoladu s jogurtom i jagodama.
I dalje vam dugujemo odgovor na pitanje zašto biste zapravo trebali jesti bijelu čokoladu...bez sumnje jer može život učiniti slađim.
