Ništa ne poboljšava vaše kulinarsko umijeće bolje od upotrebe svježe mljevenih začina i soli. Čak i tako mali detalj može učiniti velike stvari. Koja vrsta?
Bolji okus i miris
Miris i okus dobivenog jela dostižu sasvim drugu razinu kada se koriste svježe mljeveni začini nego kada bezočno posegnete za vrećicom mljevenih začina. Pokušajte pomirisati kupovnu mljevenu papriku, a potom i onu koju ste upravo samljeli. Sada bez sumnje shvaćate razliku! Izraženiji i aromatičniji okus - glavne su prednosti začina koje sami sameljete kod kuće neposredno prije upotrebe.
Brojne vrste začina sadrže ulja koja bitno doprinose njihovom okusu i mirisu. Međutim, ova ulja gube svoju učinkovitost u dodiru sa zrakom.
A s ovom spoznajom korak ste bliže kušanju sa svježe mljevenim začinima. Međutim, za to vam je potreban odgovarajući…
Mlin
…ili bolje rečeno mlinovi. U svom osnovnom priboru trebali biste imati dva – jedan za začine i jedan za sol.
Zašto ne zamijeniti mlinac za sol i mlinac za papar
Iako se sol i papar savršeno slažu na tanjuru, svaki od njih treba svoju fazu pripreme – tj. mljevenja. Kvalitetni mlinci za papar imaju čelične mljevene kamenove, dok mlinci za sol imaju keramičke mljevene kamenove. Razlog je jasan, sol u dugotrajnom kontaktu s čelikom uzrokuje koroziju. Mlinac za sol stoga treba biti isključivo keramički, kako biste mu osigurali dug vijek trajanja.
Na što se treba usredotočiti pri odabiru mlinova
Kada birate mlinac za papar ili sol, obično vas zanima:
- cijena
- oštrina
- životni vijek
- mogućnost podešavanja hrapavosti brušenja
S ove točke gledišta, za brusilice vrijedi sljedeće:
- keramika je jeftinija od čelika
- čelik je oštriji od keramike
- keramičke lagove iza čelika u trajnosti
Grubost mljevenja
Gruboću mljevenja podešavate prema vrsti začina i jelu koje pripremate. Umake i juhe bolje je začiniti sitno mljevenim začinima, a odresci, salate i jela kojima začini služe i kao dekoracija zaslužuju krupnije mljevenje.
Funkcionalnost uključuje dizajn
Ne zaboravite da mlinac treba odgovarati vašoj kuhinji, biti jednostavan za korištenje i dobro ležati u ruci . Tek tada će postati vaš nezamjenjiv pomoćnik u kuhanju. U našoj ponudi pronaći ćete ručne mlince za sol i začine provjerene češke tvrtke Lodos. Njegovi proizvodi spajaju kvalitetu i moderan dizajn.
Čelični ili keramički brusni kamen ?
Za ručne mlince za papar i sol ono od čega su napravljeni kamenovi za mljevenje ne igra tako značajnu ulogu kao što većina ljudi misli. Posebno keramički kamen za mljevenje ima prednost boljeg odvođenja topline, ali ako nećete mljeti kilograme papra ili soli (ili začina) u ruci, onda je to u biti svejedno. Keramičko kamenje za mljevenje mora ostati oštro nešto dulje od čeličnog.
Zašto kupiti mlince za papar i sol kod nas?
- Mlinac za sol, papar ili začine koji je na zalihi možemo isporučiti već sljedeći dan nakon narudžbe!
- Imamo širok asortiman proizvoda za pripremu kave i čaja, kao i kvalitetnu kavu .
- Trebate li savjet? Naša korisnička podrška je tu za vas.