Kada naručite Tursku kavu u kafiću, donijet će vam šalicu vruće vode s lōgrima. U Hrvatskoj je ova priprema kave uobičajena i mnogi ljudi još uvijek ne odustaju od ovog načina pripreme, iako je priprema kave iz pressovača i aparatima za kavu kvalitetnija i možda i zdravija. Hrvatski turski aparat je klasika, i mnogi od nas ne bi mogli bez njega jutros.

džezva

Prava turska kava ali izgleda drugačije. A prije svega drugačije se kuša. Razlika je zaista izrazita. Ako želite pripremiti tursku kavu, trebat će vam posebna posuda koničnog oblika, koja se zove džezva.

I njezino izvorno arapsko ime je cezva, prema osmanskom turskom pravilno se izgovara džezve. Ovo ime je rašireno po Europi i koristi ga većina slavenskih jezika.

Džezva se proizvodi od bakra i sadrži izduženo držač za jednostavno rukovanje. Na tržištu možete naići i na džezve izrađene od nehrđajućeg čelika, mesinga, srebra ili čelika.

Priprema turske kave je ritual kojem biste trebali izdvojiti vrijeme. Nije to brza kava kao što je prelijevanje hrvatskog turka kipućom vodom, ali vrijedi to.

Zanima vas cijela prava priprema turske kave iz džezve? Sastavili smo kompletne upute.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinar, aparate za kavu, french press, moka konvice, dripper, džezvu i druge.

Što je turska kava?

Turska kava je jaka, puna okusa i mirisa. Prednost je što nema gotovo nikakav lōgr. Oni koji vole, mogu dodati vrhnje. Okus kave možete mijenjati i dodavanjem začina poput kardamoma ili cimeta tijekom kuhanja. Ako se naviknete na pravu arapsku kavu, klasični hrvatski turski aparat više vam neće biti ukus.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i dodacima za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, majstorije i glazbe.