
Tko su najveći svjetski proizvođači kave?
Sedamdeset zemalja diljem svijeta proizvodi kavu. No, ne prodaju svi svoju kavu i na svjetskim tržištima. Mnoge zemlje proizvodnju i prodaju zrna kave doživljavaju kao vrhunski proizvod svog gospodarstva i ovise o prihodima od prodaje kave. Globalnu statistiku zauzima pedesetak zemalja koje na vlastitoj zemlji uzgajaju kavu i izvoze je u cijeli svijet. Pozicije najvećih proizvođača kave ostale su iste već nekoliko godina. Tko su lideri svjetskog tržišta kave?
Izvoz kave raste svake godine
Godišnja potrošnja kave stalno raste. Svake godine zemlje koje uzgajaju kavu izvoze oko 6 milijuna tona zelenih zrna kave u cijeli svijet, a taj broj i dalje raste. Međutim, samo nekoliko najvećih proizvođača isporučuje većinu kave na svjetska tržišta. No, konkurencija među proizvođačima je velika, posebno u zemljama Južne Amerike i Afrike, što često dovodi do ratova kave
Među 10 najvećih izvoznika kave su sljedeće zemlje:
Brazil
Godišnje proizvodi i izvozi oko 2,6 milijuna tona kave, te je s tom proizvodnjom lider na svjetskom robnom tržištu kave. Većina proizvodnje kave je Arabica.
Vijetnam
Iznenađujuće drugo mjesto zauzima Vijetnam, koji je tek nekoliko godina aktivan na svjetskim tržištima kave. Godišnje izvozi oko milijun tona zrna kave. Za razliku od Brazila, Vijetnam prvenstveno proizvodi Robustu, a iako politički i ekonomski čimbenici utječu na proizvodnju kave, Vijetnam je dugo na drugom mjestu.
Kolumbija
Jedna od najukusnijih kava na svijetu dolazi iz Kolumbije. Poljoprivredna područja smještena na različitim nadmorskim visinama isporučuju relativno veliki raspon okusa u kolumbijskom stilu. Osim toga, Kolumbija prenosi više od 200 godina iskustva na svoju kavu. Zemlja proizvodi približno 0,8 milijuna tona zelenih žitarica godišnje.
Indonezija
Kava podrijetlom iz Indonezije može impresionirati najveće svjetske poznavatelje. Indonezijski farmeri izmislili su jednu od najzanimljivijih metoda prerade kave. Kopi Luwak jedna je od najskupljih kava na svijetu, a za njenu proizvodnju potrebne su palmine cibetke. Višnje kave prolaze kroz njihov probavni trakt, a uzgajivači zatim sami sakupljaju zrna kave. Indonezija izvozi gotovo 0,7 milijuna tona kave godišnje.
Etiopija
Najveći je izvoznik kave među afričkim zemljama. Ekonomija Etiopije značajno je pod utjecajem trgovine ovom robom. Zemlja izvozi 0,38 milijuna tona zrna kave godišnje.
Honduras
Etiopija i Honduras već se nekoliko godina natječu za 5. mjesto među vodećim proizvođačima kave. Trenutna statistika pokazuje da Honduras izvozi 0,35 milijuna tona kave godišnje. Veća nadmorska visina daje kavi bolji okus, što znači i određenu konkurentsku prednost. Honduras karakteriziraju farmerske obitelji koje se već nekoliko generacija bave izvozom kave.
Indija
Najpoznatija regija za uzgoj kave u Indiji je Karnataka. Gotovo 70% cjelokupne indijske proizvodnje dolazi odavde. Ovdje prevladava robusta, ali neki farmeri uzgajaju arabicu, koja je u svijetu vrlo tražena. Indija proizvodi i izvozi 0,35 milijuna tona kave godišnje.
Uganda
Zanimljivost Ugande su farme koje uzgajaju arabicu kavu i druge usjeve u polju. Uganda proizvodi 0,29 milijuna tona kave.
Meksiko
Organska zrna kave s malih meksičkih farmi čine najveći dio lokalne proizvodnje kave. Ovo je kava vrhunske kvalitete. Najveći Arabica ima udio u ukupnoj količini proizvedenih zrna kave u Meksiku. Organski uzgoj u hladovini i niže temperature uzgoja daju jedinstven okus. Meksiko na svjetskim tržištima godišnje proda 0,23 milijuna tona kave.
Gvatemala
Godišnji izvoz gvatemalske kave je oko 0,2 milijuna tona . Gvatemala, točnije regija Antigua, maksimalno iskorištava svoje vulkansko tlo i predvidljivo vrijeme. Njezina zrna kave cijenjena su među stručnjacima. Velika većina proizvodnje je Arabica.
Ostale zemlje koje ulaze u robnu statistiku kave prodaju manje od 0,2 milijuna tona godišnje. Usporedbe radi, Zambija, zemlja na dnu ljestvice, godišnje proda 120 tona zrna kave.
Arabica ili robusta ili znati glavne razlike
Svaka vrsta je nešto specifično. Arabica ima blago kiselkasti okus i sveukupno veći raspon okusa , od voćnih do blago drvenastih. Sadrži manje kofeina, a više šećera i masti . Ali glavna razlika su uvjeti uzgoja. Arabica daje višnje kave tek nakon 6 godina , a za njezin uzgoj potrebna je blaža klima bez kolebanja temperature. Robusta se bere nakon 3 godine, a sadržaj kofeina je 3 puta veći od Arabice. Obje vrste kave naći će svoje pobornike. Mnogo puta sam se susreo s kvalitetnom odabranom kavom čak i na odmoru u Bugarskoj, gdje ima stvarno izvrsnih kafića!
