
Vrste kave i kako ih razlikovati
Jeste li ljubitelj gorke arome pravilno prženih zrna kave? Jeste li pali na tipičan okus dobro pripremljenog espressa? Mi također! No, kako pripremiti takvu kavu i koje uvjete mora ispunjavati da bi se mogla dičiti svjetski poznatim imenima poput lunga ili ristretta? Savjetovat ćemo vas ne samo o njihovoj pripremi, već io pravilnom omjeru pojedinih sastojaka, što će uvelike utjecati na okus i miris kave.
Osnovne vrste kave
U kafićima ćete obično naići na vrste za koje je potreban espresso. Rezultat se razlikuje samo po veličini kave i po dodatku mlijeka ili mliječne pjene. U nastavku smo za vas pripremili kratak pregled najosnovnijih vrsta kave, zahvaljujući kojima nećete petljati po kafiću i naručiti odličnu kavu iz prve.
Što je espresso kava?
Kao što smo već spomenuli, ovo je osnovna vrsta kave od koje se pripremaju ostale. Ime nije izvedeno iz brzine kojom jurite na posao, pa uspijete "šutnuti" jedan espresso i otrčati na autobus. Ovo je oblik pripreme - mljevena kava se pod visokim pritiskom prelije minimalnom količinom vruće vode.
Vrlo je važno pripaziti na količinu mljevene kave. To se kreće od 7-14 g na 30 ml gotovo kipuće vode (90 °C) za pripremu espressa. Vrijeme izlijevanja vode treba biti 30 sekundi. O vrsti kave ovisi i gusta pjena koja se stvara na njezinoj površini.
Što je ristretto kava?
Espresso ristretto najizrazitija je od cijele palete kava, a njezin okus neće odgovarati svakome. Iako se priprema na isti način kao espresso od 7-14 g, volumen ristretta je samo 20 ml, odnosno upola manji. Bogat okus može biti malo zbunjujući, jer je sadržaj kofeina u ristrettu vrlo nizak - to je zbog činjenice da se kofein počinje oslobađati iz mljevene kave otprilike u trenutku kada je espresso već uliven u šalicu (tj. je, čim volumen prijeđe 20 ml).
Želite li isprobati nove okuse kave koje vam nijedna druga ne nudi i počastite se ukusnom šalicom ukusan za vrućeg ljetnog dana, probajte ristretto. Koncentriraniji i jači okus otvorit će vam nove horizonte za uživanje u slasnom gutljaju punog okusa. Zahvaljujući našim uputama, i vi možete pripremiti ristretto
Što je doppio kava?
Trebate pravi udarac? Napravite takozvani dupli udarac. Ovo je dupli espresso, odnosno dupla doza mljevene kave. Naime, priprema se od 14-28 g i 60 ml vode. Njegov volumen je veći, kao i sadržaj kofeina. Espresso doppio posebno je popularan zbog svog bogatog iskustva okusa koje nudi ljubiteljima jake kave.
Podrijetlo doppio espressa seže naravno u sunčanu Italiju, a reakcija je posjetitelja kafića na potražnju za jakom kavom koja će vam dati energiju posebno ujutro ili tijekom napornog dana. Baristi su primijetili česte narudžbe duplo veće količine espressa, pa nije bilo druge nego kupcima ponuditi ono za čim žude njihovi okusni pupoljci. Pripremite sami šalicu snažnog okusa zahvaljujući našim detaljnim uputama.
Što je lungo kava?
U kafićima je možete sresti i pod pojmom duga kava, odnosno "duga". Espresso lungo sastoji se od ekstrakcije 7-14 g mljevene kave zajedno s vrućom vodom. Volumen lunga je 60 ml, odnosno kao doppio, ali jedna doza espressa manje. Njegov dobiveni okus je blaži i gorči u odnosu na ostale, zahvaljujući većoj količini vode. U većini kafića to funkcionira tako da na stol dobijete šalicu kave od 30 ml, a s drugom posudom tople vode sami određujete okusni doživljaj espresso lunga.
Ljubitelji kave posebno će je cijeniti zbog manje izraženog okusa, za razliku od espressa, zahvaljujući tome što se prilagođava vodom. Volite li se počastiti dobrom aromatičnom kavom, a espresso vam je prejak, posegnite za lungo kavom. Detaljne upute za njegovu pripremu napisali smo na našim stranicama.
Kava nije kao kava
Zašto Ne volite kavu pripremljenu kod kuće poput one koju imate u svom omiljenom kafiću? Kvaka je vjerojatno u vrsti zrna kave koja koristite za njezinu pripremu. Smeta li vam kiselkasti podton? Posegnite za više prženih žitarica. Želite li ostaviti gorak okus iza sebe? Birajte svjetlija zrna kave. Kako biste pronašli "onu pravu" koja odgovara vašim nepcima, isprobajte različita prženja, ali vrijedi jedno opće pravilo: što su zrna svjetlija, to će kava biti kiselija, a što su tamnija, osjetit ćete više gorkih nota.
Gusta krema na površini
Nastaje tijekom ekstrakcije espressa, kada se vruća voda protisne kroz mljevena zrna kave. Nekoliko čimbenika utječe na boju i količinu pjene na površini ukusne kave. Jedan od njih je upravo pritisak koji pridonosi boljem zadržavanju pjene na površini. Temperatura vode također igra ulogu, a idealna je oko 90 °C. Ako želite da vaša kava bude ukrašena gustom pjenom, koristite svježu i fino mljevenu kavu.
Mlijeko ima važnu ulogu
Niste gore pronašli svoju omiljenu vrstu kave? Naravno. Izostavili smo one koji se pripremaju s mlijekom ili mliječnom pjenom. Što kažete na, primjerice, posljednjih godina popularni cappuccino ili flat white? A što mislite o latte latte i ukusnom macchiatu?
Sam proces uvijek počinje pripremom jakog espressa, koji određuje konačni okus kave. Stoga pripazite da zrna kave odaberete prema svojim ukusnim preferencijama (više ili manje pržena). Ovisno o vrsti kave, u espresso se dodaje vruće mlijeko, bilo zapjenjeno ili samo zagrijano. Način dodavanja mlijeka također ovisi o vrsti kave koju trenutno želite. U latteu je, primjerice, omjer vode i mlijeka uravnotežen, dok je u cappuccinu važno dodati i mliječnu pjenu koja se stvara pomoću mlaznice s funkcijom "milk frother" ili pjenilice. Priprema ukusnog espresso macchiata ovisi, primjerice, o vašim ukusnim preferencijama - ako volite jak okus kave, dodajte manje pjenjenog mlijeka, ako želite da kava bude mekša, dodajte više malo.
Koja je kava prava za vas?
Ako ste čitali dovde, vjerojatno ste se zbunili ne samo s talijanskim nazivima raznih vrsta, već i s okusom za šalicu vruće i aromatične kave. Ali koji je pravi za vas i hoće li pogoditi pravi okus? Ristretto vs Espresso? Ili će dupli espresso pobijediti? Za svaki sat u danu prikladna je druga vrsta kave. Doppio je pogodan za jutarnju energiju, a jutrom nećete ništa pokvariti šalicom pravog espressa ili ristretta. Sastav i veličina lungo kave sugeriraju da je idealna za popodnevni snack u obliku mirisnog kolača.
Želite li i vi svoju omiljenu kavu pripremiti kod kuće, ne zaboravite se upoznati s različitim vrstama zrna kave i intenzitetom njihovog prženja. Možete odabrati mješavine arabice, robuste ili espressa, koje će vam malo olakšati pripremu aromatičnog napitka. Ne brinite da robusta ne bi bila kvalitetna i da kava ne bi bila dobrog okusa. Ovaj mit mora biti razbijen. Jedna je od jeftinijih varijanti, ali i za to imamo objašnjenje - za razliku od Arabice, uzgaja se na niskoj nadmorskoj visini, zbog čega se lakše uzgaja, ranije daje rod i nije zahtjevna.
Odaberite prema stupnju pečenja i nemojte se bojati isprobati više varijanti, vidjet ćete da će jedna sigurno odgovarati vašem spektru okusa.
