
Kako zapjeniti mlijeko bez aparata za kavu
Za mnoge ljubitelje kave kvalitetna mliječna pjena neizostavan je element omiljene šalice. Ali što ako nemate aparat za kavu s automatski ugrađenom pjenilicom za mlijeko? Nema problema! Pokazat ćemo vam kako jednostavnim i učinkovitim metodama možete savršeno umutiti mlijeko bez aparata za kavu.
Hladno ili toplo mlijeko? Biljno ili životinjsko mlijeko?
Možda se pitate kako što bolje umutiti mlijeko i je li zakopani pas na njegovoj temperaturi. Sada možemo razriješiti ovaj mit. Ako više volite šalicu osvježenja, primjerice u vrućim ljetnim danima, izvadite mlijeko iz hladnjaka i počnite pjeniti. No, ako ste ljubitelj porcije tople i mirisne kave, mlijeko zagrijte na 60-65 °C . Termometar za hranu pomoći će vam da postignete točnu temperaturu. Nikada se ne smije ponavljati, možda vam neće biti od koristi.
Za pjenjenje je najbolje svježe punomasno mlijeko s udjelom suhe tvari od 3,5-5% . Sadrži puno proteina i tako vam omogućuje da dočarate pahuljastu i bogatu kapu. No, ako izbjegavate mliječne proizvode, posegnite za alternativnim biljnim izvorima, poput zobi ili badema. Jednako će vam dobro poslužiti i pjenjenje mlijeka.
Kako umutiti mlijeko različitim metodama
Nemojte računati da ćete za jednu šalicu popodnevne kave zapjeniti nekoliko mililitara mlijeka, a ostatak boce vratiti u hladnjak. Nažalost, to tako ne ide. Mliječnu pjenu možete napraviti od najmanje pola punog kuhala za njegovu pripremu, što znači otprilike 150 ml.
French press i mliječna pjena
Da, dobro vidite. Francuski tisak nije samo za pripremu kave , već ga možete koristiti izravno za izradu čepa za mlijeko, na primjer za cappuccino.
- Napunite posudu mlijekom i provjerite temperaturu,
- počnite pumpati klip gore-dolje,
- nastavite dok se ne stvori svilenkasto glatka pjena.
Ručna pjenilica za mlijeko
Na istom u principu radi i ručna metlica za mlijeko. Kompresijom zapjeni mlijeko u najkraćem vremenu, od svih mogućih načina, bez upotrebe parne mlaznice . Pjenilica za mlijeko može vrlo brzo i jednostavno stvoriti gustu i kremastu pjenu.
Spiralna metlica za mlijeko
Vjerojatno najjeftinija metoda za one koji žele pravi caffe latte je pjenilica za mlijeko na baterije, koju možete nabaviti za nekoliko stotina, a još uvijek dobro radi.
- Napunite 1/3 čajnika od nehrđajućeg čelika mlijekom po izboru,
- pjenjaču za mlijeko uronite ispod površine i približite je dijagonalno zidu,
- čim počnete mutiti, na površini će se stvoriti vrtlog,
- nakon mućenja lupkati kuhačom za izbacivanje velikih mjehurića iz pjene.
Električna pjenilica za mlijeko
Jeste li u iskušenju pripremiti mliječnu pjenu gotovo bez posla? Samo ulijte hladno mlijeko u električnu pjenilicu i zatvorite je poklopcem . Uređaj će obaviti sav posao umjesto vas. On sam zagrijava mlijeko na idealnu temperaturu i tuče ga u savršeno glatku pjenu. Električna pjenilica za mlijeko idealna je za one koji uživaju u šalici vruće kave nekoliko puta dnevno.
Čajnik za pjenjenje mlijeka
Ako se odlučite za mućenje mlijeka pomoću mlaznice za paru, potreban vam je vrč za mlijeko od nehrđajućeg čelika. Samostalno pjenjenje, međutim, nije lak proces, potrebno ga je tzv .
- Prije mućenja mlijeka provjerite mlaznicu i ispuhnite paru kroz nju da je očistite.
- Posuda za mlijeko trebala bi biti do jedne trećine puna ohlađenog mlijeka.
- Uronite mlaznicu oko centimetar ispod površine i uključite paru na punu snagu.
- Postupnim pomicanjem kuhala prema dolje postići ćete što gušću pjenu.
- Čim se vrč za mlijeko počne previše zagrijavati, isključite mlaznicu i izvucite je.
- Lupnite po čajniku da izbacite zrak mjehurići.
- Kad se mlijeko zapjeni, očistite mlaznicu (pustite da se para isprazni) kako se prljavština i ostaci mlijeka ne bi zalijepili za nju.
Bogata pjena je prvi korak ka latte artu
Bogata i delikatna mliječna pjena osnova je za stvaranje prekrasnih slika na površini kave, poznatih kao latte art. Međutim, uživajte u kavi što je prije moguće - latte art ostaje u savršenom stanju samo nekoliko trenutaka , postupno njegove oštre crte počinju blijedjeti i spajati se. Na površini možete kreirati svjetlije oblike poput tulipana, rozete ili srca. No, iskusniji baristi mogu itekako zadiviti, primjerice, medvjedićem, paukovom mrežom ili labudom, ukratko, komadima koji se gotovo i ne razlikuju od pravog oblika. Vježbom do savršenstva! Stoga nemojte očajavati i isprobavajte čak i najosnovniju latte umjetnost opetovano kako biste je zabili sebi pod kožu i svladali važne osnove koje idu ruku pod ruku s razrađenijim slikama.
- Osnova je pravilno zapjenjeno mlijeko. Bez toga jednostavno ne možete.
- Za izradu osnovnih, a time i složenijih slika potreban vam je vrč za pjenjenje mlijeka od nehrđajućeg čelika s vrhom zahvaljujući kojem će pjena teći u tankim mlazovima.
- Za početnike je idealno igrati se s pjenom u široj šalici koja ima dovoljno veliku površinu.
Čvrste ruke su temelj
Držite šalicu na dlanu i opustite ruke. Počnite ulijevati pjenasto mlijeko u sredinu šalice, nastojeći da površina kave ostane smeđa.
Punjenje šalice
Dodajte mliječnu pjenu u otprilike pola šalice espressa. Od ovog trenutka vrijeme je da počnete stvarati pravi latte art. Ako ste ranije prekršili tamnu razinu, slika se ne bi dobro prepoznala.
Savršen posao bariste
Postoje postupci za stvaranje latte arta koji se razlikuju od slike do slike. Svoju kreaciju završavate tako što vrč s mliječnom pjenom približite površini kave i polako smanjite njezin nagib. Šalicu treba napuniti doslovno do vrha.
Pa, i vi imate ukus za šalicu ukusan cappuccino? Pa hura za njega! Vjerujemo da ćete uz naše savjete kako napraviti ukusan kremasti mousse uspjeti pripremiti ga jednom ili dva puta.
