Ledena <a href="https://www.gourmetkava.hr/hr/cokolada-139pk" style="color:#88502E;"    title="">čokolada</a> - osvježava i mami već 100 godina

Ledena čokolada - osvježava i mami već 100 godina

Predstavljamo jednu od mlađih verzija čokolade. Ipak, ovaj osvježavajući slatkiš s nama je već skoro cijelo stoljeće. Koliko ga dobro poznajete?

Čokoladna kreativnost ili nužda?

Teško je danas procijeniti što je 1927. godine inspiriralo njemačkog slastičara Adama Eichelmanna da pomiješa čokoladu s kokosovim uljem. Mogao je to biti pokušaj stvaranja nove poslastice ili jednostavno činjenica da je želio „razvući“ čokoladu koja je u međuratnom razdoblju vjerojatno bila rijetka na tržištu.

Jednog dana dodao je kokosovo ulje čokoladi u omjeru 2:1 (ponekad čak i 1:1), smjesu ulio u male košarice slične onima za muffine i ostavio da se stvrdne. Rezultat je bio nježan okus s izraženim osvježavajućim učinkom. Za taj učinak zaslužna je činjenica da se točka topljenja kokosovog ulja kreće između 20-23 °C, što je otprilike deset stupnjeva manje od klasične čokolade. To je također razlog zašto biste ledenu čokoladu trebali čuvati u hladnjaku ili na hladnijem mjestu nego što to zahtijeva obična čokolada, jer vrlo lako omekša.

U povijesti ledene čokolade, devet godina kasnije, značajnu je ulogu odigrao još jedan poznati slastičar, gospodin Moritz iz tvrtke The Moritz Eisenkofekt. Pod njegovim nadzorom ledena čokolada oslobođena je svojih tipičnih košarica te su nastali pojedinačno zapakirani komadići. I oni se čuvaju u hladnjaku.

Simfonija okusa

Za one kojima je visokopostotna tamna čokolada preintenzivna, ledena čokolada nesumnjivo će se svidjeti. Neće izgubiti svoj tipični okus ili miris, a kao bonus dobit će ugodan osvježavajući osjećaj dok se kremasta poslastica topi na jeziku.

Što sadrži ledena čokolada

Osnovne sastojke – čokoladu i kokosovo ulje – već smo spomenuli. Čokolada, naravno, donosi vrijedne antioksidanse i minerale. Zahvaljujući dodatku kokosovog ulja, povećava se udio masti. Ledena čokolada često je zaslađena šećerom, što dodatno pojačava njezin okus.

Za dodatno obogaćivanje okusa često se koriste mlijeko ili vrhnje, ali i menta ili mentol za jačanje osvježavajućeg učinka.

Danas je ledena čokolada tipičan božićni slatkiš u Švedskoj, no Njemačka ostaje najveći proizvođač. No, možete je pripremiti i kod kuće u vlastitoj kuhinji. Kako?

Domaća ledena čokolada – recept

Potrebno vam je:

150 g mliječne čokolade

150 g tamne čokolade (najmanje 70%)

85 g kokosovog ulja bez okusa

Priprema:

Čokoladu razlomite na manje komadiće i polako otopite na pari uz stalno miješanje. Kada postane tekuća smjesa, umiješajte kokosovo ulje. Dobro promiješajte i toplu smjesu ulijte u pripremljene kalupe ili košarice. Zatim ih stavite u hladnjak da se stvrdnu.

Ohlađenu čokoladu izvadite iz kalupa ili je ostavite u košaricama. Gotove slastice svakako čuvajte u hladnjaku.

Najvjerojatnije neće dugo trajati – ali takva je sudbina ledene čokolade.

Odaberite kvalitetnu kavu, mlinac, aparate za kavu, french press, moka lončić, dripper, džezvu, čaj, čokoladu i još mnogo toga.