<a href="https://www.gourmetkava.hr/hr/cokolada-139pk" style="color:#88502E;"    title="">Čokolada</a> bez šećera – revolucija u dijetnom griješenju?

Čokolada bez šećera – revolucija u dijetnom griješenju?

Prije povratak tradiciji. Čokolada u svom izvornom obliku nije sadržavala šećer. Danas se mnogi proizvođači vraćaju tome.

Čokolada, kao napitak od kakao zrna koji su konzumirali autohtoni stanovnici Južne i Srednje Amerike, bila je potpuno bez šećera. Šećer je u nju dodan tek u 16. stoljeću u Europi. Kraj dvadesetog stoljeća i početak ovog stoljeća obilježeni su borbom protiv prekomjerne težine i pretilosti, tako da je šećer postao neprijatelj (civiliziranog) čovječanstva. Nastojanja da se on eliminira dotakla su i stoljećima voljenu poslasticu zvanu čokolada.

Prvi pokušaji stvaranja čokolade zaslađene umjetnim zaslađivačima nisu bili osobito uspješni. S jedne strane, ti su sastojci bili povezani s različitim zdravstvenim rizicima, a s druge strane, nisu bili prihvatljivi okusom, ostavljajući neugodan okus u čokoladi. U tom pogledu, moderne prehrambene tehnologije i značajan napredak u korištenju zamjenskih zaslađivača uvelike su nam pomogli.

Čokolada se najčešće zaslađuje pomoću:

  • stevije – prirodni zaslađivač, ekstrakt biljke stevije s gotovo nula kalorija, tamnu čokoladu sa stevijom možete kupiti i kod nas;
  • eritritola – šećerni alkohol koji nastaje fermentacijom glukoze, dakle također prirodna zamjena za šećer. Njegova je slatkoća otprilike 70% u usporedbi s glukozom i ne sadrži kalorije. Iz naše ponude kušajte ovaj proizvod.

Postoje i potpuno nezaslađene čokolade, poput naše 100% tamne čokolade.

Prednosti čokolade bez šećera:

  • niži kalorijski sadržaj, što je čini poslasticom koju si mogu priuštiti i oni koji pomno paze na svoju težinu;
  • minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi – prošla su vremena kada dijabetičari nisu mogli ni pogledati čokoladu, ovi su proizvodi potpuno usklađeni s njihovom prehranom;
  • očuvanje antioksidansa i drugih mikronutrijenata – nutritivna vrijednost čokolade u smislu udjela vitamina, minerala i drugih korisnih tvari ostaje nepromijenjena.

Čokolada bez šećera nije nikakva revolucionarna novost ni izum modernog doba. Ipak, možemo je smatrati zdravijom verzijom čokolade za one koji si ne mogu priuštiti dodani šećer ili ga žele izbjeći u sklopu zdravog načina života.

Zdrav život ne znači život bez čokolade – samo trebate odabrati pravu.

Odaberite kvalitetnu kavu, mlinac, aparate za kavu, french press, moka lončić, dripper, džezvu, čaj, čokoladu i još mnogo toga.