
Recept za irsku kavu
Recept za irsku kavu: Kada se kava susretne s kapljicom hrabrosti. Irska kava – to nije samo piće. To je priča. O toplom kaminu, čašici prave irske viskije i mirisu svježe pripremljene kave koji toliko ispunjava zrak da čak i kišni dan u Dublinu dobiva zlatni sjaj.
Bilo da ste ljubitelj crne kave ili slastica, irska kava je doživljaj koji ćete zavoljeti. Njezino podrijetlo seže u 40-e godine 20. stoljeća, kada je imala jedan cilj – zagrijati smrznute putnike na irskom aerodromu Foynes. I uspjela je. Od tada je simbol topline, ugode i daška pobune.
Što vam je potrebno:
-
100 ml svježe skuhane jake kave (idealno od specijalne arabike – u našoj ponudi pronaći ćete savršene kandidate!)
-
40 ml irske viskije (klasik je Jameson, ali izbor je na vama)
-
2 žličice smeđeg šećera (ili po ukusu)
-
šlag (najbolje ručno tučen, bez nepotrebnih dodataka)
Kako napraviti – recept za Irsku kavu:
-
Zagrijte čašu – primjerice tako da ulijete vruću vodu i nakon kratkog vremena je izlijete. Mala stvar, ali čini čuda.
-
Dodajte šećer i prelijte kavom. Dobro promiješajte kako bi se šećer otopio.
-
Dodajte viskiju – i odmah ćete osjetiti kako se raspoloženje u prostoriji mijenja.
-
Pažljivo ulijte šlag na vrh – idealno preko žličice kako se ne bi pomiješao s kavom. Cilj je stvoriti dvobojni efekt, gdje šlag ostaje kao površina iznad tamnog jezera kave.
Završni savjet:
Irska kava se ne pije žličicom. Pravilno se pije kroz šlag. Svaki gutljaj je nježna kombinacija gorčine kave, slatkoće šećera, snage viskije i mekoće vrhnja.
Nadahnite se irskom tradicijom i stvorite vlastitu oazu topline i ugode kod kuće. Bilo za sebe ili za prijatelje – irska kava uvijek izmamljuje osmijeh.
U zdravlje… ili kako kažu u Irskoj: Sláinte!
