
Ukusni i brzi recepti za deserte od kave
Nema kave ili jutra? I da svoju šalicu okrepljujućeg napitka volite oplemeniti nekim desertom? Za vas imamo jednostavne recepte za slastice od nepečene kave u koje kavu možete upotrijebiti već tijekom pripreme.
Ako volite okus i miris kave toliko da se ne zadovoljavate samo ispijanjem ovog napitka, dođite i s nama pripremite slastice uz koje ćete uživati u kavi do mile volje. A dobra je vijest da to može svatko.
Nepečeni kolač od kave i čokolade
Ako ćete ugostiti više ljudi, ova torta je apsolutno savršena. Samo ga idealno pripremite dan ranije kako bi imao vremena da se stvrdne u hladnjaku. Za pripremu je idealan okrugli kalup za torte promjera 25 cm.
Sirovine:
-
200 g neslanih indijskih oraščića – ostavite ih preko noći u hladnoj vodi
-
250 g kakao keksa (npr. Derby)
-
1 žlica mljevene kave
-
100 g maslaca
-
500 g krem sira - idealan je npr. Philadelphia ili Lučina
-
300 ml vrhnja za šlag
-
165 ml meda ili javorovog sirupa
-
2 žličice ekstrakta vanilije
-
11 kriški želatine
-
espresso ili dvije žlice instant kave prelijte sa 165 ml vruće vode
-
250 g crne čokolade
-
250 g mliječne čokolade
-
Nizozemski kakao za posipanje
metoda:
Kalup prvo obložite papirom za pečenje. Zatim ocijedite, isperite i ocijedite indijske oraščiće . Kuhačom pomiješajte kekse sa mljevenom kavom i otopljenim maslacem i gotovu smjesu utisnite na dno kalupa i ostavite da se za sada ohladi u frižideru.
Stavite indijske oraščiće i izmiksajte ih što finije. Kad je gotovo, dodajte krem sir, ekstrakt vanilije, vrhnje i med. Ponovo miješajte dok masa ne postane homogena.
Zatim otopite obje čokolade u vodenoj kupelji. Zatim pripremite želatinu tako da pustite da se kriške namaču u malo vode oko 5 minuta. U međuvremenu zagrijte espresso ili instant kavu u loncu. U kavu dodajte ocijeđenu želatinu i čim se otopi smjesu zajedno s otopljenim čokoladama ulijte u smjesu od indijskih oraščića, dobro promiješajte i prelijte preko pripremljene podloge za biskvit.
Gotovu tortu ostaviti u frižideru najmanje 5 sati. Lagano ga pospite kakaom prije rezanja.
Šalica s čokoladom i pjenom od kave
Čokoladni mousse je jednostavan, nepečeni desert koji je odličan i sam po sebi, a možete mu dodati i više kiselkastog voća. Imajte na umu da prije posluživanja treba ostaviti da se ohladi u hladnjaku oko 3 sata.
Sastojci za pjenu od kave:
-
1 kriška želatine
-
40 ml espressa ili filtrirane kave
-
160 g kondenziranog mlijeka
-
120 ml vrhnja za šlag
-
3 žlice granuliranog šećera
-
2 bjelanjka
-
prstohvat soli
Sastojci za čokoladni mousse:
-
70 ml vrhnja za šlag
-
100 g kvalitetne tamne čokolade
-
1,5 žlice granuliranog šećera
-
2 bjelanjka
-
prstohvat soli
-
nizozemski kakao
metoda:
Prije pripreme pjene od kave ostavite da želatina nabubri u malo hladnoj vodi. Zagrijte kavu u lončiću, ali pazite da ne zavrije. Zatim u toplu kavu umiješajte želatinu te smjesu ulijte u kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte.
Umutiti vrhnje i pomiješajte kondenzirano mlijeko s kavom. Zatim istucite bjelanjak sa šećerom i prstohvatom soli. Bjelanjci moraju biti čvrsti ali ne skroz čvrsti da bi se dobro sjedinili sa šlagom. Spatulom lagano umiješajte u šlag i napunite pripremljene čaše do pola. Zatim ih stavite u hladnjak.
Čokoladni mousse pripremate tako da u loncu zakuhate vrhnje pa ga prelijete s ¾ čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa dodajte ostatak čokolade i miješajte dok ne postane glatko.
Dok se čokolada hladi, bjelanjke umutiti sa šećerom i prstohvatom soli, pa lagano umiješati u čokoladu. Zatim smjesu stavite u čaše na sloj kave i ostavite da se ohladi. Prije posluživanja šalicu pospite kakaom i gotovo je.
Jednostavni sočni komadi od kave sa svježim sirom
Sastojci za tijesto : 3 jaja, 1 šalica (250 ml) glatkog brašna, 1 šalica poluprosjelog brašna, 1 pak. prašak za pecivo, 1/2 šalice ulja, 1 šalica mlijeka, 1 šalica šećera u prahu, 3 žlice kakaa
Sastojci za kremu : 500 ml vrhnja za šlag, 2 pak. gustina, šećer u prahu po ukusu, 250 g mekog mladog sira, 1 šalica zaslađene i kuhane kave, rum po ukusu, pekmez po potrebi, kakao za posipanje
Postupak recepta
Istucite jaja sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodati mlijeko, ulje pa rahlu smjesu (brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom).
Tijesto stavimo na pleh obložen papirom za pečenje i pustimo da se peče. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Pustite da se ohladi i prerežite na pola.
Polovicu tijesta poškropimo skuhanom i zaslađenom kavom u koju smo dodali rum.
Premažite pekmezom i namažite polovicom kreme. Stavite drugu polovicu tijesta, opet poškropite kavom i premažite marmeladom. Nanesite kremu i po vrhu pospite kakaom.
krema :
Umutiti vrhnje sa gustinom i šećerom u čvrsti šlag i na kraju umiješati svježi sir.
Uživajte u jelu!
