Ukusni i brzi recepti za deserte od kave

Ukusni i brzi recepti za deserte od kave

Nema kave ili jutra? I da svoju šalicu okrepljujućeg napitka volite oplemeniti nekim desertom? Za vas imamo jednostavne recepte za slastice od nepečene kave u koje kavu možete upotrijebiti već tijekom pripreme.

Ako volite okus i miris kave toliko da se ne zadovoljavate samo ispijanjem ovog napitka, dođite i s nama pripremite slastice uz koje ćete uživati u kavi do mile volje. A dobra je vijest da to može svatko.

Nepečeni kolač od kave i čokolade

Ako ćete ugostiti više ljudi, ova torta je apsolutno savršena. Samo ga idealno pripremite dan ranije kako bi imao vremena da se stvrdne u hladnjaku. Za pripremu je idealan okrugli kalup za torte promjera 25 cm.

Sirovine:

  • 200 g neslanih indijskih oraščića – ostavite ih preko noći u hladnoj vodi

  • 250 g kakao keksa (npr. Derby)

  • 1 žlica mljevene kave

  • 100 g maslaca

  • 500 g krem sira - idealan je npr. Philadelphia ili Lučina

  • 300 ml vrhnja za šlag

  • 165 ml meda ili javorovog sirupa

  • 2 žličice ekstrakta vanilije

  • 11 kriški želatine

  • espresso ili dvije žlice instant kave prelijte sa 165 ml vruće vode

  • 250 g crne čokolade

  • 250 g mliječne čokolade

  • Nizozemski kakao za posipanje

metoda:

Kalup prvo obložite papirom za pečenje. Zatim ocijedite, isperite i ocijedite indijske oraščiće . Kuhačom pomiješajte kekse sa mljevenom kavom i otopljenim maslacem i gotovu smjesu utisnite na dno kalupa i ostavite da se za sada ohladi u frižideru.

Stavite indijske oraščiće i izmiksajte ih što finije. Kad je gotovo, dodajte krem sir, ekstrakt vanilije, vrhnje i med. Ponovo miješajte dok masa ne postane homogena.

Zatim otopite obje čokolade u vodenoj kupelji. Zatim pripremite želatinu tako da pustite da se kriške namaču u malo vode oko 5 minuta. U međuvremenu zagrijte espresso ili instant kavu u loncu. U kavu dodajte ocijeđenu želatinu i čim se otopi smjesu zajedno s otopljenim čokoladama ulijte u smjesu od indijskih oraščića, dobro promiješajte i prelijte preko pripremljene podloge za biskvit.

Gotovu tortu ostaviti u frižideru najmanje 5 sati. Lagano ga pospite kakaom prije rezanja.

Šalica s čokoladom i pjenom od kave

Čokoladni mousse je jednostavan, nepečeni desert koji je odličan i sam po sebi, a možete mu dodati i više kiselkastog voća. Imajte na umu da prije posluživanja treba ostaviti da se ohladi u hladnjaku oko 3 sata.

Sastojci za pjenu od kave:

  • 1 kriška želatine

  • 40 ml espressa ili filtrirane kave

  • 160 g kondenziranog mlijeka

  • 120 ml vrhnja za šlag

  • 3 žlice granuliranog šećera

  • 2 bjelanjka

  • prstohvat soli

Sastojci za čokoladni mousse:

  • 70 ml vrhnja za šlag

  • 100 g kvalitetne tamne čokolade

  • 1,5 žlice granuliranog šećera

  • 2 bjelanjka

  • prstohvat soli

  • nizozemski kakao

metoda:

Prije pripreme pjene od kave ostavite da želatina nabubri u malo hladnoj vodi. Zagrijte kavu u lončiću, ali pazite da ne zavrije. Zatim u toplu kavu umiješajte želatinu te smjesu ulijte u kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte.

Umutiti vrhnje i pomiješajte kondenzirano mlijeko s kavom. Zatim istucite bjelanjak sa šećerom i prstohvatom soli. Bjelanjci moraju biti čvrsti ali ne skroz čvrsti da bi se dobro sjedinili sa šlagom. Spatulom lagano umiješajte u šlag i napunite pripremljene čaše do pola. Zatim ih stavite u hladnjak.

Čokoladni mousse pripremate tako da u loncu zakuhate vrhnje pa ga prelijete s ¾ čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa dodajte ostatak čokolade i miješajte dok ne postane glatko.

Dok se čokolada hladi, bjelanjke umutiti sa šećerom i prstohvatom soli, pa lagano umiješati u čokoladu. Zatim smjesu stavite u čaše na sloj kave i ostavite da se ohladi. Prije posluživanja šalicu pospite kakaom i gotovo je.

Jednostavni sočni komadi od kave sa svježim sirom

Sastojci za tijesto : 3 jaja, 1 šalica (250 ml) glatkog brašna, 1 šalica poluprosjelog brašna, 1 pak. prašak za pecivo, 1/2 šalice ulja, 1 šalica mlijeka, 1 šalica šećera u prahu, 3 žlice kakaa

Sastojci za kremu : 500 ml vrhnja za šlag, 2 pak. gustina, šećer u prahu po ukusu, 250 g mekog mladog sira, 1 šalica zaslađene i kuhane kave, rum po ukusu, pekmez po potrebi, kakao za posipanje

Postupak recepta

Istucite jaja sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodati mlijeko, ulje pa rahlu smjesu (brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom).

Tijesto stavimo na pleh obložen papirom za pečenje i pustimo da se peče. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Pustite da se ohladi i prerežite na pola.

Polovicu tijesta poškropimo skuhanom i zaslađenom kavom u koju smo dodali rum.

Premažite pekmezom i namažite polovicom kreme. Stavite drugu polovicu tijesta, opet poškropite kavom i premažite marmeladom. Nanesite kremu i po vrhu pospite kakaom.

krema :

Umutiti vrhnje sa gustinom i šećerom u čvrsti šlag i na kraju umiješati svježi sir.

Uživajte u jelu!

Odaberite kvalitetnu kavu, mlinac, aparate za kavu, french press, moka lončić, dripper, džezvu, čaj, čokoladu i još mnogo toga.