
Tamna čokolada – kako zdravo griješiti
Gorko nije samo pivo i ponekad život, već i čokolada. Poslastica s fascinantnom poviješću.
Nije neobično da se čovjek mora priviknuti na gorku čokoladu. Kao djeca, vjerojatno ste preferirali mliječnu ili bijelu čokoladu. Intenzivan, bogat i karakterističan okus gorke čokolade privlači uglavnom odrasle. I nesumnjivo, činjenica da može ponuditi zdravstvene koristi igra važnu ulogu. Ali jeste li znali da je s nama već više od 3.000 godina?
Gorka čokolada starija je nego što mislite
Gdje drugdje tražiti čokoladu nego u domovini kakaovca. Nalazimo se u Srednjoj i Južnoj Americi i putujemo u prošlost do civilizacija Olmeka, Asteka i Maya. Oni su prvi otkrili okus plodova kakaovca koji raste u tropskim šumama. Od zrna su pripremali napitak koji je u to vrijeme bio namijenjen isključivo vjerskim obredima.
Europa je morala čekati čokoladu do 16. stoljeća, kada je španjolski osvajač Hernán Cortés donio kakaovca sa svojih putovanja. Napitak je imao velik uspjeh među europskom aristokracijom i upravo na starom kontinentu počeo se pripremati sa šećerom ili začinima.
Veliki preokret dogodio se 1828. godine, kada je Johannes van Houten izumio prešu za kakao, koja je omogućila odvajanje kakao mase od kakao maslaca. Godine 1879. na scenu čokolade stupa još jedno poznato ime – Rudolph Lindt uveo je revolucionarni proces nazvan konširanje – dugotrajno miješanje tekuće čokolade na visokoj temperaturi, čime se osigurava izvrstan okus i tekstura.
Simfonija okusa i zdravlja
Kvalitetna gorka čokolada karakterizira se prije svega visokim udjelom kakaa. Taj udio trebao bi biti od 70% naviše. Naravno, vrijedi pravilo da što više kakaa, to intenzivniji i puniji okus s karakterističnom gorkastom notom, popraćen nijansama kave, zrelog voća ili čak duhana. Kakao u takvoj količini donosi mnoge korisne tvari. Od minerala, tu su magnezij, cink i željezo. Također, ne smijemo zaboraviti vrijedne antioksidanse s protuupalnim učincima, sposobnošću poboljšanja koncentracije i podizanja raspoloženja.
Kladite se na kvalitetu
Pogledajte našu ponudu gorkih čokolada.
Što se tiče udjela kakaa, počinjemo od 72% i kod nas ćete pronaći i 100% gorku čokoladu, koja je izbor za prave gurmane. Možete birati između tekuće i tablične čokolade, bez šećera ili zaslađene stevijom. Ljubitelji posebnosti mogu probati gorku čokoladu s cvjetovima lavande.
Odaberite prema svom ukusu i ne zaboravite da i mali komad gorke čokolade može učiniti velike stvari.
