Kada je prvi Amerikanac razrijedio espresso
Amerika je s gledišta kava kulture zemlja filtrirane kave. I to već više od jednog stoljeća. U američkim filmovima tako se ustalila scena iz restorana, gdje konobarica obilazi goste s kanticom punom kave i ulijeva je u velike šalice. I takva kava je ono na što su Amerikanci generacijama navikli. Nitko se stoga ne može čuditi iznenađenju američkih vojnika kojima su Talijani krajem Drugog svjetskog rata poslužili svoje voljeno espresso kao osloboditeljima.
Danas, naravno, nitko ne zna tko je prvi prelijevao espresso u šalicu i dodavao vruću vodu. Šok talijanskog osoblja svakako možete zamisliti. Ne sumnjam da je euforija zbog kraja rata također doprinijela tome, u svakom slučaju „razrijeđeni espresso“ poslužen u velikim šalicama proširio se, i to pod nazivom kava Americano.
Amerika kao kontinent morala je ipak čekati dosta dugo na ovaj „svoj“ napitak. U ponudi Starbucksa ova kava pojavila se tek devedesetih godina prošlog stoljeća.
Koliko vode dodati u americano?
- Sada znate da Americano kava nastaje kada gotov espresso dopolnite vrućom vodom. Izvorno je to bilo u omjeru 1:1, no možete se susresti i s omjerom 1:2 ili čak 1:4. Ovisi, na kraju krajeva, o preferencijama konzumenta.
- Vrlo je važno da vodu dodajete u već gotovu kavu. Dakle, ne pripremate kavu u većoj količini vode, jer bi tada nastao lungo. Kava se također razrjeđuje sama od strane konzumenta. Ako naručite coffee Americano u kafiću, dobit ćete espresso u većoj šalici i uz to kanticu s vrućom vodom. Rezultantni napitak ima, naravno, prilično mali sadržaj kofeina, ako 30 ml espresso razrijedite na konačnih 60-120 ml napitka, možete računati na dozu od 50-70 mg kofeina.
- Što se tiče vrsta kave, stručnjaci savjetuju pripremu Americano od mješavine Arabike (90 %) i Robuste (10 %). Time ćete osigurati stabilniju i gušću penu.
- Stupanj prženja može varirati od srednjeg do tamnog, što tamniju kavu koristite, napitak će biti gorči i manje kisel.
- Samljavanje preporučuje se fino ili srednje.

Danas vam kavu Americano nitko neće servirati s naglašenim podignutim obrvama, kako bi jasno stavio do znanja – jedva da uhvatite kanticu i nagnite je iznad šalice – da „ovo već nije kava“.
Kafé Americano je tu za sve koji vole kavu u velikoj šalici, ali ne trebaju kofeinsku bombu.
Trešnja je visokokvalitetna snažna i intenzivna Robusta s blago čokoladnim okusom, većom gorčinom tipičnom za Robustu te s višim udjelom kofeina koji je i do 2x veći od Arabice.
Trešnja je visokokvalitetna snažna i intenzivna Robusta s blago čokoladnim okusom, većom gorčinom tipičnom za Robustu te s višim udjelom kofeina koji je i do 2x veći od Arabice.
Jaka aroma i bogat okus idu ruku pod ruku s višim udjelom kofeina . Kava sadrži ručni odabir nemljevenih zrna (tzv. Culi) kave Arabica, Robusta, Chari i Catimor.
Jaka aroma i bogat okus idu ruku pod ruku s višim udjelom kofeina . Kava sadrži ručni odabir nemljevenih zrna (tzv. Culi) kave Arabica, Robusta, Chari i Catimor.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Ne znate koju 100% arabicu kavu odabrati? Kupite ovaj miks od 4 različita pakiranja od po 250g i ostvarite 10% popusta na cijenu! Ukupno 1 kg pržene kave .
Indie Cherry, zrnasta kava ROBUSTA
Trung Nguyen CREATIVE 4, mljevena kava
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu
Brazil Santos, arabica zrna kave
Arabica iz cijelog svijeta - 1kg, povoljno...
-
Ostale metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - potpuni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napici od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabasu
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave lungo