Svi znamo tko je otkrio Ameriku. No, ne zna svaki da je Amerika otkrila Americano.

Kada je prvi Amerikanac razrijedio espresso

Amerika je s gledišta kava kulture zemlja filtrirane kave. I to već više od jednog stoljeća. U američkim filmovima tako se ustalila scena iz restorana, gdje konobarica obilazi goste s kanticom punom kave i ulijeva je u velike šalice. I takva kava je ono na što su Amerikanci generacijama navikli. Nitko se stoga ne može čuditi iznenađenju američkih vojnika kojima su Talijani krajem Drugog svjetskog rata poslužili svoje voljeno espresso kao osloboditeljima.

Danas, naravno, nitko ne zna tko je prvi prelijevao espresso u šalicu i dodavao vruću vodu. Šok talijanskog osoblja svakako možete zamisliti. Ne sumnjam da je euforija zbog kraja rata također doprinijela tome, u svakom slučaju „razrijeđeni espresso“ poslužen u velikim šalicama proširio se, i to pod nazivom kava Americano.

Amerika kao kontinent morala je ipak čekati dosta dugo na ovaj „svoj“ napitak. U ponudi Starbucksa ova kava pojavila se tek devedesetih godina prošlog stoljeća.

Koliko vode dodati u americano?

  1. Sada znate da Americano kava nastaje kada gotov espresso dopolnite vrućom vodom. Izvorno je to bilo u omjeru 1:1, no možete se susresti i s omjerom 1:2 ili čak 1:4. Ovisi, na kraju krajeva, o preferencijama konzumenta.
  2. Vrlo je važno da vodu dodajete u već gotovu kavu. Dakle, ne pripremate kavu u većoj količini vode, jer bi tada nastao lungo. Kava se također razrjeđuje sama od strane konzumenta. Ako naručite coffee Americano u kafiću, dobit ćete espresso u većoj šalici i uz to kanticu s vrućom vodom. Rezultantni napitak ima, naravno, prilično mali sadržaj kofeina, ako 30 ml espresso razrijedite na konačnih 60-120 ml napitka, možete računati na dozu od 50-70 mg kofeina.
  3. Što se tiče vrsta kave, stručnjaci savjetuju pripremu Americano od mješavine Arabike (90 %) i Robuste (10 %). Time ćete osigurati stabilniju i gušću penu.
  4. Stupanj prženja može varirati od srednjeg do tamnog, što tamniju kavu koristite, napitak će biti gorči i manje kisel.
  5. Samljavanje preporučuje se fino ili srednje.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinjac, aparati za kavu, french press, moka posudu, dripper, džezvu i drugo.

Danas vam kavu Americano nitko neće servirati s naglašenim podignutim obrvama, kako bi jasno stavio do znanja – jedva da uhvatite kanticu i nagnite je iznad šalice – da „ovo već nije kava“.

Kafé Americano je tu za sve koji vole kavu u velikoj šalici, ali ne trebaju kofeinsku bombu.