…koje tri vrste kave mogu stvoriti najveći vjetar u novčaniku?

Moderni svijet uživa u neobičnostima, izvanrednostima i jedinstvenostima, pri čemu želja za nečim neobičnim, kombinirana s spremnošću platiti zapanjujuće iznose, ne izbjegava ni kavu.

  1. mjesto – BLACK IVORY

za 1 kg platite oko 2 500 američkih dolara

Ako ste za zlatnu medalju glasali za takozvanu cibetkovu kavu, trebali biste znati da ju je 2012. godine na mitskom prijestolju zamijenila tzv. slonova kava, koja dolazi s sjevernog Tajlanda. I u ovom slučaju radi se o kavi koja dolazi u aparat tek nakon što je prošla probavnim traktom drugog sisavca (slona).

U slučaju kave Black Ivory slonovi dobivaju samo najkvalitetnije plodove Arabice, pri čemu iz 33 kilograma plodova kave nastaje 1 kilogram konačnog proizvoda.

Ovu slonovu kavu nude isključivo odabrani luksuzni hoteli i Michelinove restorane na Maldivima i u Tajlandu, stoga nije sumnja da njezin specifični okus (navodno se ističe čokoladnim tonovima i potpuno nema tragova gorčine) uživaju samo odabrani.

  1. mjesto – KOPI LUWAK

za 1 kg platite čak 1 300 američkih dolara

Pod nazivom „kopi luwak“ krije se ništa drugo nego „cibetkova“ kava. Dakle, kava koju su prije pečenja konzumirali sitni kunasti sisavci ovih pasmina. Oni svoj prehrambeni unos insekata rado obogaćuju plodovima kave. Međutim, ne probavljaju pečku (tj. zrna kave), već je izlučuju u fermentiranom stanju. Fermentacijom u probavnom traktu cibetki, kava kopi luwak uklanja gorljive tvari i od tako „uređenih“ zrna nakon pečenja priprema nježnu, aromatičnu kavu neobičnog okusa.

Godišnja proizvodnja cibetkove kave iznosi prema izvorima oko 250 kilograma, što je zasigurno jedan od razloga njene visoke cijene. I vjerojatno ste već pomislili da takva kava ne dolazi uvijek iz izmeta slobodno živih cibetki. Često se ova životinja uzgaja umjetno na farmama u prilično diskutabilnim uvjetima, često na granici zlostavljanja. Tada svaki potrošač mora, naravno, s vlastitim savjesti procijeniti je li rizik da njegova kopi luwak kava može biti kupljena patnjom životinja prihvatljiv za njega.

  1. mjesto – FINCA EL INJERTO

za 1 kg platite 1 100 američkih dolara

Ova kava Finca el injerto iz Gvatemale poznata je kao „kraljica kvalitete“, dolazi s BIO obiteljske farme koja primjenjuje ekološke poljoprivredne prakse. Radi se o prvoj kafiškoj farmi u Gvatemali koja se može pohvaliti certifikatom „CO2 Neutral“. Obitelj Aguirre uzgaja svoje kave na velikim nadmorskim visinama, pod krošnjama stabala i na vrlo plodnim tlima. Njihovi plodovi karakterizira vrlo mala zrna.

U natpisu iza medaljista mogli biste pronaći na primjer:

  • Kava SAINT HELENA koja dolazi s otoka na kojem je Napoleon Bonaparte proveo posljednje godine života. Ističe se nježnim cvjetnim mirisom s tonovima citrusa i karamele.

  • Kava HACIENDA LA ESMERALDA uzgajana na jugozapadnim padinama Paname. Berba se isključivo ručno, a njezin okus je ugodno orašast s naglaskom gorke čokolade.

  • Kava OSPINA koja raste u tropskim prašumama kolumbijskih And. Tlo bogato vulkanskim pepelom očito joj dobro koristi. Ovu plodnu lokaciju 1835. godine odabrao je sam osnivač farme Mariano Ospina Rodriguez. Upravo zahvaljujući njemu Kolumbija je ubrzo počela proizvoditi jednu od najkvalitetnijih kava na svijetu.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinove, kavavar, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i više.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, majstorstava i glazbe.