Nadmorska visina: 2250 m nadmorske visine
Regija : Oromia/Guji/Uraga
Raznolikost : Dega, Kurume, 74110
Stanica za obradu: Haro Wachu
Pržionica : Kuvač graha
Prerada : Prirodni anaerobni
Cuping rezultat: 87,5
Što je Gourmet Specialty Coffee?
Ovo je vrhunska kava koju smo pažljivo odabrali za vas, a pržionica Beansmith pržila ju je za nas. Definicija je mnogo, a SCA (Selective Coffee Association) izričito kaže da su to kave koje stručno ocijenjene postižu najmanje 80 bodova od 100 i nemaju značajnih nedostataka u okusu. Uz naše odabrane kave također ćete uvijek pronaći 100% transparentnost (farme, uvoznici, pržionice i trgovci).
Po čemu se odabrane kave razlikuju od ostalih?
Ne očekujte jaku gorčinu u kavi, jer su pržene lakše od običnih kava. U pravilu u njima možete pronaći više voćnih okusa. Sve naše kave prvenstveno su namijenjene za kućnu pripremu poput filtrirane kave , ali to ne znači da ne mogu biti zanimljive i u moka loncu .
Savjet za pripremu
Ne pišemo točnu krupnoću mljevenja jer je svaki mlinac drugačiji, ali možete pokušati samljeti pa da dobijete otprilike ono što mi imamo u nastavku. Ali to je zapravo samo jedan od mnogih različitih slučajeva. To je samo odskočna daska.
drip 18g (60ml bloom), ukupno 250ml u 2:30min
Informacije od farmera
Ova jedinstvena anaerobna kava dolazi iz udaljene Uraga regije Guji, točnije iz sela Haro Wachu, gdje lokalna stanica prerađuje prirodnu, opranu i anaerobnu kavu. Uzgaja se na visokim nadmorskim visinama od 2250 metara i više, savršeno odražavajući plodna tla i bujne šume Urage. Mali farmeri ovdje uzgajaju sorte 74110 i 74112 u sjeni drveća kao što su Cordia africana, akacija i ensetu. Berba se obično obavlja od studenog do siječnja. Ovu kavu odlikuje visoka sljedivost jer višnje dolaze sa samo 5,2 hektara . Temeljita njega i naglasak na preciznosti u eksperimentalnim metodama obrade rezultiraju izvrsnom šalicom s visokom sljedivošću podrijetla.
Anaerobna fermentacija je moderna metoda prerade u kojoj se višnje kave fermentiraju u potpuno zatvorenim spremnicima bez pristupa kisika. Trešnje se prvo pažljivo sortiraju kako bi se odvojili nezreli, prezreli i zeleni plodovi. Zatim se zrele trešnje stavljaju u posebne vrećice i čvrsto stisnu. Kisik se uklanja vakuumskim sustavom i nakon 18–24 sata. Fermentacija počinje zbog tlaka CO₂ unutar posude. Višnje fermentiraju 4-15 dana , a za to vrijeme pritisak osigurava da slatki okusi pulpe prodru izravno u zrna. Nakon završetka procesa, trešnje će iz crvene postati žute. Nakon vađenja iz posude za fermentaciju, kava se suši na afričkim gredicama 15-18 dana.