Profil okusa: naranča, čaj od šipka, šećerna trska
Nadmorska visina: 1800-2200
Način obrade: opran
Mjesto: Gornji Bukyabo
Raznolikost: SL14, SL28 & Nyasaland
Vlasnik: Buwobodeya
Pakiranje: 250g
Cuping rezultat: 86
Uvoznik: Falcon Coffees
Pekač: Grahovac
Što je Gourmet Coffee Specialty?
To je prava vrhunska kava koju smo pažljivo odabrali za vas i pržili za nas u premium pržionici Beansmith. Definicija je mnogo, a jedna od konkretnijih SCA (Association for Select Coffee) kaže da su to kave koje u stručnoj ocjeni postignu najmanje 80 bodova od 100 i nemaju baš spomenute nedostatke u okusu. Također ćete pronaći 100% transparentnost s našim odabranim kavama (farme, uvoznik, pržionica i prodavač).
Što je drugačije kod posebnih kava?
Ne očekujte značajnu gorčinu u kavi, jer su pržene svjetlije od obične kave. U pravilu u njima možete pronaći više voćnih okusa. Sve naše kave prvenstveno su namijenjene kućnoj pripremi poput filtrirane kave , no to ne znači da ne mogu biti zanimljive i u moka loncu.
Što nas je privuklo ovoj kavi?
Slatka kava umjerene kiselosti za svakodnevno ispijanje kao i za potpune početnike ili konzervativce u selektivnoj kavi.
Savjet za pripremu
Ne pišemo točnu krupnoću mljevenja, jer je kod svake mlinčice drugačije, ali možete pokušati samljeti tako da dobijete otprilike ovo što imamo u nastavku. Ali to je zapravo jedan od mnogih različitih slučajeva. To je samo odskočna daska.
drip 18g (60ml bloom), ukupno 250ml za 2:30min
Podaci od uvoznika
Coffee Gardens osnovan je 2017. godine s ciljem proizvodnje vrhunske kave na etičan način te ponude transparentne i izravne veze između uzgajivača i potrošača Sljedeće informacije o našim mikro-lotovima i nano-lotovima za 2021./22. stvorene su kako bi pomogle našim kupcima i potrošačima da bolje razumiju kavu koju kupuju, priču koja stoji iza nje i nevjerojatne farmere koji je uzgajaju. Mikroserije su sastavljene kombiniranjem dnevnih partija (kava obrađena istog dana) sa sličnim profilima okusa. Stoga jedan poljoprivrednik može pridonijeti više mikrolotova.
Vrtovi kave pet godina surađuju s poljoprivrednicima koji su proizveli ovaj mikrolot. Poznaju svaku poljoprivrednu obitelj jer žive na planini oko 600 metara iznad svoje praonice gdje se pere kava.
Ovaj mikrolot je dobio ime po selu Buwobodeya, gdje žive mnogi farmeri. Prošle smo godine, uz potporu pržionica, te uzgajivače obučili za uzgoj kave u sjeni stabala, pravilnu poljoprivrednu praksu i, naravno, bolje tehnike žetve. U srpnju smo podijelili preko 8300 sadnica hladovine, voćaka i brzorastućeg drveća. Ove godine nastavljamo s obukom i gradimo sanitarne čvorove za tri osnovne škole u okolici, uključujući i OŠ Zebugu-Busi. Poljoprivrednici imaju različite veličine vrtova kave i stoga opskrbljuju različite količine kave. Gospodin Nasimo Lawrance iz Buwobodeya bio je glavni doprinos ovom mikrolotu sa 148 kg crvenih zrelih trešanja kave. Višnje kave u roku od nekoliko sati nakon berbe u vrećama od 50 kg transportiraju "trkači" - ekipa od više od 160 žena i muškaraca zaposlenih u lokalnoj zajednici - do naše postaje. Ova se kava melje i zatim podvrgava našoj prepoznatljivoj metodi fermentacije, koja uključuje pretpranje, dugo namakanje u hladnoj planinskoj izvorskoj vodi, nakon čega slijedi nježna duga fermentacija koja traje četrdeset sati prije završnog pranja. Kava se pažljivo sortira u 12 različitih faza prije izvoza.